Rumah > Berita > Kandungan

Analisis Fungsi Dan Prospek Baja Organik Dalam Pertanian Di China

Aug 23, 2018Memahami peranan baja dengan betul dalam pembangunan mampan dan memastikan keselamatan makanan. Baja adalah "bijirin" bijirin. Hasil tanaman yang lebih tinggi, permintaan lebih banyak nutrien. Dalam kes perkembangan pertanian intensiti tinggi, kaedah yang bergantung kepada peredaran ekologi semulajadi tidak dapat menampung permintaan nutrien hasil tanaman tinggi. Penyelesaian asas kepada kesan negatif baja terletak pada penggunaan baja yang rasional. Kita mesti mematuhi konsep dasar pembangunan hijau, menubuhkan konsensus asas bahawa pertanian moden tidak dapat dipisahkan dari baja kimia, dan mencapai pembangunan pertanian dan masyarakat yang mampan.


image.png


1) Penekanan diberikan kepada kesan baja dan proses pengeluarannya terhadap sumber dan alam sekitar


Industri baja sangat bergantung kepada sumber dan tenaga bergantung pada industri, pada masa yang sama, tenaga dan sumber dan menyokong asas material untuk pembangunan masyarakat masa depan, setiap tahun kerana baja nitrogen, pengeluaran baja fosfat di China perlu mengambil jumlah besar sumber tenaga elektrik, arang batu, air dan mineral, dalam proses pemprosesan sekunder baja, juga mengambil sejumlah besar tenaga, menghasilkan pengeluaran tertentu. Khususnya, masalah phosphogypsum perlu ditangani.


2) Pemahaman penuh terhadap kecekapan baja adalah asas penurunan berat badan


Seperti yang kita semua tahu, untuk menjamin keselamatan makanan, sejumlah penyediaan nutrien tanaman mesti dijamin. Pada premis mengurangkan jumlah aplikasi baja dan memastikan jumlah penyerapan, satu-satunya cara adalah untuk memampatkan perbezaan antara jumlah aplikasi nutrien dan jumlah penyerapan. Cara untuk memampatkan perbezaan ini adalah untuk meningkatkan kecekapan. Oleh itu, cuti untuk meningkatkan kesan untuk mengurangkan berat badan adalah buta mengurangkan berat badan, juga menjadi tidak saintifik mengurangkan berat badan.


3) Mengendalikan hubungan dengan baja organik dan baja anorganik dengan betul


Baja organik memainkan peranan penting dalam sejarah pembangunan manusia. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan masyarakat dan kemajuan saintifik, baja organik memainkan peranan yang lebih kecil dan lebih kecil dalam pengeluaran pertanian, terutamanya dalam menyediakan unsur-unsur nutrien untuk tanaman. Apa yang pernah menjadi baja organik menjadi bahan pencemar alam sekitar yang penting. Kita mesti bangun dengan hakikat bahawa mustahil untuk kembali ke era sebelumnya kitar semula baja organik di bawah keadaan masyarakat moden. Walau bagaimanapun, dari perspektif kitar semula bahan bumi, penyelesaian semasa untuk sisa organik terutamanya bergantung kepada mikroorganisma tanah, iaitu, untuk menerapkannya ke ladang. Di satu pihak, pencemaran sisa organik diselesaikan; Sebaliknya, fungsi tanah pembajaan organik boleh dimainkan untuk membuat penggunaan produk yang terbaik.

image.png