Rumah > Berita > Kandungan

Kurungan Titik Asid Amino Asid

Nov 02, 2017

Asid amino adalah sebatian yang digantikan oleh asid amino, yang mengandungi kumpulan amino dan karboksil. Seperti asid hidroksi, asid amino boleh dibahagikan kepada alpha-beta, gamma -... W - asid amino, tetapi asid amino yang diperolehi oleh proteolisis adalah asid alfa-amino, dan terdapat hanya dua dozen dari mereka, yang adalah unit asas yang membentuk protein.

Asid amino adalah bahan asas yang membentuk protein yang diperlukan untuk pemakanan haiwan. Senyawa organik yang mengandungi asid amino alkali dan kumpulan karboksil berasid. Kumpulan amino adalah alpha-amino pada karbon alpha. Asid amino yang membentuk protein kebanyakannya asid alfa-amino.

Asid amino boleh memainkan peranan berikut dalam badan melalui metabolisme: Untuk menjadi asid, hormon, antibodi, creatinine, dan sebagainya. Menghidupkan karbohidrat dan lemak; Ia mengoksidakan karbon dioksida dan air dan urea, menghasilkan tenaga.

Asid amino sebagai tidak berwarna, lebih daripada 200 ℃, takat lebur berbanding titik lebur purata yang lebih tinggi daripada sebatian organik. Asid Alpha-amino mempunyai empat rasa yang berbeza asid, manis, pahit dan segar. Monosodium glutamat dan glisin adalah perasa yang paling banyak digunakan. Pas amino umumnya tidak larut dalam air, larutan asid dan larutan alkali, tidak larut atau larut dalam pelarut organik seperti etanol atau eter. Asid amino dalam kelarutan air perbezaannya sangat besar, seperti tyrosine kelarutan minimum, 25 ℃, tyrosin dibubarkan hanya 0.045 g 100 g air, tetapi dalam tisu langsir tyrosin panas lebih besar. Lysine dan speramate sering kali wujud dalam bentuk asid hidroklorik, kerana ia sangat larut dalam air dan sukar untuk mengkristalisasi kerana deliquescence [5].

(1) warna dan warna pelbagai asid amino biasa mudah untuk menjadi kristal tidak berwarna, dan bentuk kristal berbeza dengan struktur asid amino. Contohnya, asid l-monoglutamat adalah tetragon, dan asid monoglutamat D adalah serpihan berbentuk berlian.

(2) penghabluran asid amino titik lebur yang tinggi, titik lebur biasanya dalam 200 ~ 200 ℃, banyak asid amino di dalam atau berhampiran titik lebur akan dipecah menjadi amina dan CO2.

(3) kebanyakan asid amino kelarutan larut dalam air. Kelarutan asid amino yang berbeza dalam air adalah berbeza, seperti lisin, arginin, dan kelarutan proline. Kelarutan tyrosin, sistein dan histidine sangat kecil. Semua jenis asid amino boleh larut dalam asid kuat dan asid kuat. Tetapi asid amino tidak larut atau sedikit larut dalam etanol.

(4) rasa asid amino dan turunannya mempunyai rasa tertentu, seperti masam, manis, pahit, dan lain-lain. Perisa spesies ini berkaitan dengan jenis asid amino dan struktur tiga dimensi. Secara umumnya, asid amino d-jenis mempunyai rasa manis, dan keamatan manisnya lebih tinggi daripada asid amino L 1 yang sepadan.

(5) sifat-sifat penyerapan ultraviolet pelbagai asid amino biasa tidak mempunyai keupayaan untuk menyerap cahaya yang kelihatan. Tetapi tyrosine, tryptophan dan phenylalanine mempunyai fotoabsorption yang jelas di rantau ultraviolet. Kebanyakan protein mengandungi tiga asid amino ini, terutamanya tirosin. Oleh itu, kandungan protein boleh dikesan secara kuantitatif oleh ciri penyerapan uv panjang gelombang 280hm.

Asid amino asam asid kurva titrasi

Glycine, contohnya: Moore glycine larut dalam air, larutan pH ialah 5.97, dengan larutan NaOH dan HCl standard, larutan nilai pH sebagai ordinate, menambah HCl dan NaOH, abscissa menandakan bilangan tahi lalat lukisan, lengkung titrasi . Satu ciri yang sangat penting dalam lengkung ini ialah pada pH = 2.34 dan pH = 9.60, terdapat dua titik infleksi, iaitu pK1 dan pK2 masing-masing. Peraturan: pH [R]. > pH> pK2 ', [R] [R +]> [R +]; Apabila pH adalah pI, cas bersih adalah sifar, [R] = [R-]; Apabila pH Apabila anda mempunyai pH> pI, caj bersih adalah "-