Rumah > Berita > Kandungan

Asid Amino Cara Tambah

Oct 18, 2017

Asid amino adalah bahagian penting otak, dengan sehingga 90 peratus asid amino. Kajian biologi moden telah mendapati bahawa orang pintar dan pintar, dengan otak besar mereka. Dalam proses evolusi, orang telah menguasai keupayaan untuk memperoleh protein (asid amino), sehingga otak mereka berkembang dan kecerdasan mereka sangat tinggi, dan mereka secara beransur-ansur menguasai dunia.

Eksperimen telah menunjukkan bahawa jumlah asid amino di otak menentukan kecerdasan dan ingatan seseorang, dan kunci untuk memperbaiki otak dan ingatan adalah untuk melengkapkan pemakanan asid amino. Di samping itu, asid amino mempunyai fungsi dan kesan berikut

1. Menghilangkan keletihan, mengekalkan tenaga dan memperbaiki sub-kesihatan

Tryptophan boleh melegakan tekanan, mengelakkan kemurungan, kecemasan, dan sebagainya, dan menstabilkan mood dan tenaga.

2. Meningkatkan kualiti tidur

Tryptophan menggalakkan tidur dan mempunyai reputasi sebagai pil tidur semulajadi.

3. Meningkatkan imuniti

Asid amino adalah bahan asas, kualiti sistem imun badan dan kuantiti asid amino, yang berkait rapat dengan kekuatan sistem kekebalan, tryptophan, phenylalanine, lisin, dan lain-lain yang diperlukan untuk menjana antibodi bahan mentah, ditambah asid amino seimbang menyeluruh, adalah kunci untuk meningkatkan imuniti manusia.

4. Menggalakkan pemulihan selepas operasi

Asid amino branched (leucine isoleucine dan valine) dapat mempercepat pemulihan pesakit.

Pertumbuhan tulang yang dipercepatkan

Tulang terdiri daripada matriks tulang dan mineral tulang: matriks tulang terutama terdiri daripada asid amino, menentukan bentuk, saiz dan kelenturan tulang. Bahan mineral tulang terutamanya terdiri daripada kalsium, yang menentukan ketumpatan dan kekakuan tulang. Oleh itu, asid amino dan kalsium adalah bahan binaan utama yang membentuk tulang.

Badan bayi berada di tahap pertumbuhan dan perkembangan pesat, dan permintaan untuk kalsium sangat tinggi. Walau bagaimanapun, beberapa orang tahu bahawa kanak-kanak dalam peringkat perkembangan tidak boleh melakukan tanpa asid amino. Asam amino adalah "kendi" pelbagai mineral dan unsur surih dalam badan. Selepas menambah kalsium, zink, zink, selenium dan lain-lain mineral dan unsur surih, tubuh memerlukan asid amino dan protein untuk memindahkan mereka ke seluruh badan. Tanpa asid amino, unsur-unsur dan mineral surih ini tidak dapat disampaikan secara efektif ke organ-organ tubuh manusia, yang masih boleh menyebabkan kekurangan mineral dan unsur surih dalam tubuh.

Bolehkah asid amino meningkatkan imuniti

Pembangunan awal kanak-kanak disebabkan oleh sistem imun badan belum sempurna, keupayaan sintesis antibodi badan manusia rendah, yang membawa kepada penentangan terhadap bakteria dan pencerobohan virus terhadap phagocytes, seperti sel darah putih semangat adalah kurang, kuantiti kurang, jadi ia mudah kepada jangkitan pelbagai penyakit. Asam amino dapat mempercepat sintesis globulin imun manusia, memperbaiki sistem imun pada asasnya, untuk mengelakkan selesema, demam, batuk dan penyakit lain.

Bagaimana untuk menambah asid amino

1. Kek telur ikan

Analisis khasiat: Keupayaan mengunyah bayi kurang dari 1 tahun juga tidak begitu baik, roti telur ikan lunak mengandungi bayi yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan protein, lemak, kalsium, fosforus, besi, zink, dan pelbagai jenis. vitamin dan nutrien seperti vitamin A, vitamin B1, bayi akan sangat membantu badan yang kuat.

Kaedah pengeluaran:

(1) potong bawang dalam kepingan; Masak ikan dan gigit dalam mangkuk.

(2) retak telur ke dalam mangkuk dan masukkan pes ikan dan bawang.

(3) letakkan mentega dalam kuali dan cairkannya ke dalam kue pusingan kecil, gorengkannya dalam kuali, dan goreng sos tomato itu.

2. Cendawan cendawan dan ayam

Analisis pemakanan: daging ayam adalah kandungan protein yang lazat, lazat, tinggi; Beras boleh menyediakan vitamin B kaya; Saderi kaya dengan air dan serat. Hidangan ini kaya dengan protein, dan agak mudah dicerna dan diserap, ia adalah diet makanan yang hebat untuk kanak-kanak.

Kaedah pengeluaran:

Basuh nasi putih, dada ayam, musim bunga Bawang, kacang polong, cendawan rendam dalam lembut, dada ayam, cendawan shiitake, seledri cincang, ganti cincang.

(2) tambah kuali panas minyak, tambah bawang merah, dada ayam, dan cendawan, kemudian tambah sedikit kicap untuk memasak rasa.

(3) tambah nasi putih ke kuali.

(4) tambah kira-kira 1000 ml air ke periuk, dan kemudian letakkan kacang dan saderi ke dalam periuk apabila dimasak dengan teliti.

(5) tambah garam, monosodium glutamat, lada putih.