Rumah > Berita > Kandungan

Pemakanan Asid Amino

Sep 25, 2017

Tindakan asid amino

1, penghadaman dan penyerapan protein dalam tubuh dicapai oleh asid amino: sebagai unsur pemakanan pertama protein dalam tubuh dan peranannya dalam pemakanan makanan adalah jelas, tetapi ia tidak boleh digunakan secara langsung dalam tubuh manusia, tetapi melalui molekul kecil ke dalam asid amino selepas digunakan.

2. Keseimbangan nitrogen: apabila kualiti dan kuantiti protein dalam diet harian adalah sesuai, jumlah nitrogen yang digunakan adalah sama dengan jumlah nitrogen yang dikeluarkan dari kotoran, air kencing dan kulit, yang dipanggil jumlah keseimbangan nitrogen. Ia sebenarnya keseimbangan antara protein dan asid amino yang sentiasa disintesis dan diuraikan. Protein harus disimpan dalam julat tertentu, dan tubuh dapat mengatur metabolisme protein untuk menjaga keseimbangan nitrogen. Mekanisme keseimbangan dapat dimusnahkan oleh overfeeding protein berlebihan dan di luar kemampuan tubuh untuk mengatur. Protein tidak dimakan sama sekali, dan protein dalam badan masih dipecah, dan keseimbangan nitrogen negatif terus hadir. Jika anda tidak mengambil tindakan pembetulan tepat pada masanya, anda akhirnya akan mengakibatkan kematian antibodi tersebut.

3. Menukar kepada gula atau lemak: katabolisme asid amino menghasilkan a-ketoacid, yang dimetabolisme oleh jalur metabolik gula atau lemak dengan sifat-sifat yang berbeza. A - ketoacid boleh digunakan untuk mensintesis asid amino baru, atau menukar kepada gula atau lemak, atau ke dalam oksidasi tricarboxycyclic untuk menguraikan CO2 dan H2O, dan melepaskan tenaga.

4, mengambil bahagian dalam enzim, hormon, sesetengah vitamin: sifat kimia enzim adalah protein (molekul asid amino), seperti amilase, pepsin, cholinesterase, anhidrase karbonat, transaminase, dan lain-lain. Hormon yang mengandungi nitrogen adalah protein atau derivatif mereka, seperti hormon pertumbuhan, hormon thyrotropic, epinefrin, insulin, dan hormon enterotropik. Sesetengah vitamin dibuat daripada asid amino atau bergabung dengan protein. Enzim, hormon dan vitamin memainkan peranan penting dalam mengawal fungsi fisiologi dan metabolisme pemangkin.

5. Keperluan untuk asid amino penting bagi tubuh manusia: jumlah asid amino yang diperlukan untuk orang dewasa adalah sekitar 20 peratus daripada keperluan protein, 37 peratus.

Asid amino

1. Memperpanjang kehidupan

Jika badan tidak mempunyai kerosakan protein pada orang tua, sintesis ini akan menjadi perlahan. Secara amnya, orang tua memerlukan lebih banyak protein daripada orang dewasa muda, dan permintaan untuk metionin dan lisin lebih tinggi daripada pada orang dewasa muda. Orang yang berumur 60 tahun harus mengambil kira 70 gram protein setiap hari, dan memerlukan protein itu mengandungi asid amino yang diperlukan dalam cara yang lengkap dan sesuai, seperti protein berkualiti tinggi dan memanjangkan hayat.

2. Asam amino terutamanya digunakan dalam penyediaan infusi asam amino kompaun, serta ubat terapeutik dan ubat peptida sintetik. Terdapat lebih dari seratus asid amino yang kini digunakan sebagai ubat, termasuk 20 asid amino yang membentuk protein dan lebih daripada 100 asid amino yang membentuk protein bukan.

Oleh pelbagai komposisi asid amino persediaan kompaun dalam pemakanan infusi vena moden dan diet "elemen" menduduki status yang sangat penting dalam terapi, pemakanan, untuk menjaga pesakit menyelamat pesakit kritikal kehidupan, peranan positif untuk menjadi salah satu jenis perubatan penting dalam ubatan moden.

Asid glutamat, arginin dan asid aspartik, cystine, L - dopa berfungsi secara berasingan daripada beberapa penyakit seperti asid amino, terutamanya yang digunakan dalam rawatan penyakit hati, penyakit gastrointestinal, otak, penyakit kardiovaskular, penyakit pernafasan, dan digunakan untuk meningkatkan tenaga otot , pemakanan pediatrik dan detoksifikasi, dan sebagainya. Selain itu, derivatif asid amino telah menunjukkan janji dalam rawatan kanser.

Pemakanan makanan

Antibodi pengambilan makanan penting manusia untuk terus hidup, untuk mengekalkan fisiologi, biokimia, fungsi imun dan aktiviti hidup seperti pertumbuhan, metabolisme dalam badan selepas pencernaan, penyerapan, metabolisme, menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan antibodi, kesihatan mental, anti pencegahan kegagalan, memanjangkan hayat proses bersepadu dirujuk sebagai pemakanan. Bahan aktif dalam makanan dipanggil nutrien.

Seperti yang membentuk tubuh manusia adalah bahan yang paling asas protein, lipid, karbohidrat, garam bukan organik (iaitu mineral, termasuk unsur-unsur utama dan unsur-unsur surih, vitamin, air dan serat makanan, juga adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh manusia). fungsi nutrisi dalam badan, tetapi mereka berkait rapat dalam proses metabolisme, dan mengambil bahagian, mempromosikan dan mengawal aktiviti kehidupan. Tubuh menghubungkan dengan dunia luar melalui makanan, mengekalkan pemeliharaan relatif persekitaran dalaman, dan menyelesaikan kesatuan dan keseimbangan persekitaran dalaman dan luaran.