Rumah > Berita > Kandungan

Komponen Pemakanan Asid Amino

Jun 06, 2017

Asid amino adalah bahan yang paling asas yang membentuk protein dalam organisma dan berkaitan dengan aktiviti hidup, dan merupakan unit asas molekul protein dalam organisma, Asam Amino yang berkait rapat dengan aktiviti kehidupan organisma. Ia mempunyai fungsi fisiologi khas dalam antibodi dan merupakan salah satu nutrien yang sangat diperlukan dalam organisma.

Baja asid amino didasarkan pada asid amino tumbuhan, dengan menggunakan aktiviti permukaannya yang besar dan kapasiti penyerapan, nutrien (nitrogen, fosforus, kalium, besi, tembaga Amino Acid, mangan, zink, aluminium, boron, dll) yang diperlukan dalam pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan manusia ditambah, dan sebatian organik dan bukan organik yang dibentuk oleh tambahan dan kompleks. Baja ini bukan sahaja boleh menyimpan banyak unsur pelepasan lambat dan penggunaan penuh, tetapi juga dapat memastikan kestabilan dan kesan jangka panjang unsur surih. Ia mempunyai kesan yang baik untuk meningkatkan pernafasan tumbuhan, meningkatkan proses redoks tumbuhan dan mempromosikan metabolisme tumbuhan. Asid Amino Ia boleh menggalakkan pembentukan fotosintesis dan klorofil, dan proses fisiologi dan biokimia, seperti aktiviti oksida, aktiviti enzim, percambahan benih, penyerapan nutrien, dan pertumbuhan dan perkembangan akar, telah mempromosikan dan mengaktifkan kesan yang jelas . Khususnya, pertalian dengan tumbuhan tidak sebanding dengan bahan lain. Keberkesanan baja asid amino menetapkan kesan jangka panjang baja organik, baja bertindak cepat, kestabilan baja bio dan kecekapan baja mikro. Kertas ini terutamanya membincangkan penggunaan asid amino dalam bidang pertanian dalam baja ini.

Aglomerasi tanah adalah unit asas struktur tanah. Penggunaan asid amino, boleh mengubah garam tanah terlalu tinggi, alkali terlalu kuat, penyebaran tinggi zarah tanah, sifat fizikal dan kimia perbezaan struktur tanah, menggalakkan pembentukan tanah aglomerasi, selepas menggunakan asid amino, Asid Amino pukal tanah ketumpatan berkurang jelas, jumlah kapasiti pegas dan air meningkat, yang membantu meningkatkan keupayaan pemuliharaan dan pembajaan air tanah, sehingga menghasilkan keadaan yang baik untuk pertumbuhan dan pengembangan akar tanaman.

Mikroorganisma tanah adalah salah satu faktor penting dalam komposisi tanah, transformasi kualiti tanah organik dan bukan organik, kitaran unsur-unsur nutrien, dan pembentukan enzim dalam proses aktiviti kehidupan tumbuhan. Asid amino dapat menggalakkan aktiviti mikroba tanah, meningkatkan jumlah mikroorganisma tanah, meningkatkan aktiviti enzim tanah, banyak data penyelidikan domestik dan asing mengesahkan bahawa penggunaan asid amino dapat membuat bakteria aerobik, actinomycetes, penguraian serat bilangan bakteria meningkat. Ia adalah berfaedah untuk mempercepatkan mineralisasi bahan organik dan menggalakkan pembebasan unsur nutrien.

Dengan perkembangan pesat industri kimia, pengeluaran dan penggunaan kuantiti baja kimia telah meningkat, dan penerapan baja kimia telah memainkan peranan penting dalam pembangunan pengeluaran pertanian, tetapi masalah seperti peningkatan aplikasi baja, kos pelaburan dan penurunan penggunaan baja juga dicerminkan secara beransur-ansur.