Rumah > Berita > Kandungan

Kegiatan Fisiologi Asid Amino Dan Penyerapan

Oct 11, 2017

Asid humik (Asid Humic, disingkat HA) adalah tumbuhan dan haiwan yang kekal, Amino Acid terutamanya tumbuhan kekal, melalui penguraian dan transformasi mikrob, serta satu siri proses reaksi geokimia yang kompleks dan mengumpulkan kelas bahan organik. Ia terdiri daripada aromatik dan pelbagai kumpulan berfungsi asid organik polimer, dengan aktiviti fisiologi yang baik dan penyerapan, kompleksisasi Amino Acid, pertukaran dan fungsi lain. Asid humik adalah unsur utama karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen, sulfur, adalah sebatian aromatik jenis fenol polyvalent dan sebatian nitrogen polycondensate.

Diagihkan secara meluas dalam arang batu rendah, tanah Amino Asid, sedimen air, kotoran haiwan, baja organik, sisa haiwan dan tumbuhan dan sebagainya. Kita sering melihat tanah hitam, kerana asid hampa (tidak mengandungi, kurang asid humik berwarna kuning) dalam arang batu rendah (lindi, lignit, gambut) kandungan asid hampa paling tinggi (30 ~ 80%) diikuti oleh kompos organik (sekitar 5 hingga 20%). Arang adalah teroksidasi secara buatan (seperti diperlakukan dengan udara, ozon asid Amino atau asid nitrik) untuk membentuk asid humik yang dijana semula

Menurut kelarutan dalam klasifikasi pelarut dan warna, Amino Acid boleh dibahagikan kepada tiga komponen: ① larut dalam aseton atau bahagian etanol yang dipanggil asid coklat; ② tidak larut dalam bahagian aseton dipanggil asid fulvic hitam; ③ larut dalam air atau nipis Bahagian asid dipanggil asid fulvic

Untuk pertanian boleh digunakan sebagai tambahan nutrien tanah, perakaran dan tambahan baja Zhuanggan, perapi tanah, pengawet pertumbuhan tanaman, kompaun baja foliar, agen sejuk Amino Acid, agen kemarau, sinergis pupuk majmuk, dan nitrogen, fosforus, kalium dan unsur-unsur lain digabungkan dengan baja asid humic, dengan kecekapan baja, memperbaiki tanah, merangsang pertumbuhan tanaman, meningkatkan kualiti produk pertanian dan fungsi lain. Asid humik dan larut resapan, atrazine dan racun perosak lain dicampur dengan, Amino Acid dapat meningkatkan keberkesanannya, Menghalang keracunan sisa; natrium humate berkesan dalam merawat reput pokok apel.

Asid amino dalam peranan pertumbuhan tumbuhan mempunyai tiga: 1) sumber tambahan nutrien organik nitrogen; 2) agen logam chelating ion. (Kalsium, magnesium, besi, mangan, zink, tembaga Amino Asid, molibdenum, boron, selenium, dan lain-lain) mudah dibawa ke loji dengan tindakan ion logam kompleks (chelating) kalsium, meningkatkan penggunaan tumbuhan pelbagai nutrien; 3) persiapan enzim. Asid amino adalah pemecut dan pemangkin untuk sintesis pelbagai enzim dalam tumbuhan, Amino Acid yang memainkan peranan penting dalam metabolisme tumbuhan. Walau bagaimanapun, asid amino di dalam tanah mudah diasimilasikan oleh bakteria, penguraian, ia tidak boleh digunakan sebagai baja asas di dalam tanah, tetapi diperbuat daripada baja daun, semburan pada daun supaya tumbuh-tumbuhan secara langsung melalui penyerapan daun asid amino dan lain-lain unsur-unsur.