Rumah > Berita > Kandungan

Persediaan Asid Amino

Oct 09, 2017

Asid amino adalah sebatian di mana atom hidrogen pada kumpulan karbonil asid karboksilat diganti dengan kumpulan amino, dan molekul asid amino mengandungi kedua-dua kumpulan amino dan kumpulan karboksil. Sama seperti asid hidroksi, asid amino boleh dibahagikan kepada α-β-, γ -... asid w-amino mengikut kedudukan yang berbeza dari kumpulan amino pada rantai karbon, tetapi asid amino diperolehi oleh hidrolisis protein kedua-dua asid α-amino Terdapat hanya dua puluh spesies, mereka adalah unit asas yang membentuk protein.

Asid amino adalah bahan asas yang membentuk protein yang diperlukan untuk pemakanan haiwan. Adakah sebatian organik mengandungi kumpulan amino asas dan kumpulan karboksil berasid. Kumpulan amino adalah asid α-amino yang dilekatkan pada α-karbon. Kebanyakan asid amino yang membentuk protein adalah asid α-amino.

Asid amino dalam tubuh manusia melalui metabolisme boleh memainkan kesan berikut: ① protein tisu sintetik; ② ke dalam asid, hormon, antibodi, creatine dan bahan-bahan ammonia lain; ③ ke karbohidrat dan lemak; ④ pengoksidaan karbon dioksida dan air dan urea, menjana tenaga

Asid amino untuk badan tidak berwarna, titik lebur lebih daripada 200 ℃, lebih tinggi daripada titik lebur purata sebatian organik. asid α-amino, manis, pahit, segar 4 rasa yang berbeza. Asid glutamat asid monosodium dan glisin adalah jumlah perasa terbesar. Pasaran amino biasanya larut dalam larutan air, larutan asid dan larutan alkali, tidak larut atau sedikit larut dalam etanol atau eter dan pelarut organik lain. Kelarutan asid amino dalam air sangat berbeza. Contohnya, kelarutan tirosin adalah terkecil. Pada 25 ℃, tyrosine larut hanya 0.045 g dalam 100 g air, tetapi kelarutan tyrosin dalam tuala air panas adalah besar. Lysine dan arginine sering wujud dalam bentuk hidroklorida, kerana ia mudah larut dalam air, disebabkan oleh deliquescence dan sukar untuk menghasilkan kristal.

(1) warna dan warna Pelbagai asid amino biasa mudah menjadi kristal tidak berwarna, bentuk kristal kerana struktur asid amino berbeza-beza. Seperti asid L-glutamat untuk kristal silinder empat lajur, asid D-glutamat adalah kristal seperti berlian.

(2) titik lebur penghabluran asid amino titik lebur adalah tinggi, secara amnya 200 ~ 300 ℃, banyak asid amino di atau berhampiran titik lebur akan pecah ke dalam amina dan CO2.

(3) kelarutan Kebanyakan asid amino boleh dibubarkan di dalam air. Kelarutan asid amino yang berbeza dalam air adalah berbeza, seperti lisin, arginine, kelarutan proline lebih besar, tirosin, sistein, kelarutan histidin sangat kecil. Pelbagai asid amino boleh dibubarkan dalam alkali yang kuat dan asid kuat. Tetapi asid amino tidak larut atau sedikit larut dalam etanol.

(4) rasa asid amino dan derivatif mereka mempunyai rasa tertentu, seperti asid, manis, pahit, dan sebagainya. Rasa spesies dan jenis asid amino, struktur tiga dimensi. Dari struktur tiga dimensi, secara umumnya, asid amino jenis D adalah manis, manisnya lebih tinggi daripada asid amino jenis L yang sepadan.

(5) ciri penyerapan UV pelbagai asid amino biasa pada cahaya yang kelihatan tidak mempunyai keupayaan penyerapan. Tetapi tirosin, tryptophan dan fenilalanin di rantau ultraviolet mempunyai fenomena penyerapan cahaya yang jelas. Dan kebanyakan protein mengandungi tiga asid amino ini, terutama tirosin. Oleh itu, kandungan protein boleh dikesan secara kuantitatif menggunakan ciri penyerapan UV pada panjang gelombang 280 hm.

Penyediaan asid amino

sintesis

Kebanyakan asid amino yang membentuk protein biokimia disintesis oleh laluan Embden-Meyerhof dengan asid sitrik pertengahan. Pengecualian adalah asid amino aromatik, histidine, bekas biosintesis dengan pentos fosfat pentose erythro-4-fosfat pertengahan, yang disintesis oleh ATP dengan asid fosforat ribosa pyrophosphate. Mikrob dan tumbuh-tumbuhan dapat mensintesis semua asid amino dalam badan, haiwan mempunyai sebahagian daripada asid amino tidak dapat disintesis dalam vivo (asid amino penting). Asid amino penting biasanya dimetabolisme oleh karbohidrat, dan lebih daripada 14 enzim diperlukan untuk biosintesis, sintesis asid amino yang tidak perlu oleh tindak balas pelbagai langkah (6 langkah atau lebih), dan sintesis asid amino perlu memerlukan lebih kurang 60 jenis enzim yang terlibat. Asid amino biosintetik, sebagai tambahan kepada sintesis protein sebagai bahan mentah, tetapi juga untuk alkaloid, lignin dan sintetik lain. Sebaliknya, asid amino diuraikan di dalam tubuh yang hidup kerana pembentukan asid keto oleh pergeseran amino atau pengoksidaan, atau diuraikan oleh decarboxylation kepada amina