Rumah > Berita > Kandungan

Asid Amino Sifat-sifat Fizikal Dan Kimia

Sep 05, 2017

Asid amino adalah komponen asas kelas sebatian organik yang mengandungi kumpulan amino dan karboksil. Dalam erti kata yang luas, sebatian organik yang mengandungi asid amino alkali yang mengandungi kumpulan karboksil asid, tetapi asid amino am, adalah unit struktur yang membentuk protein.

Asid amino adalah bahan asas yang membentuk protein yang diperlukan untuk pemakanan haiwan. Senyawa organik yang mengandungi asid amino alkali dan kumpulan karboksil berasid. Kumpulan amino adalah alpha-amino pada karbon alpha. Asid amino yang membentuk protein kebanyakannya asid alfa-amino.

Asid amino boleh memainkan peranan berikut dalam badan melalui metabolisme: Untuk menjadi asid, hormon, antibodi, creatinine, dan sebagainya. Menghidupkan karbohidrat dan lemak; Ia mengoksidakan karbon dioksida dan air dan urea, menghasilkan tenaga.

Ciri-ciri fizikal dan kimia

Asid amino sebagai tidak berwarna, lebih daripada 200 ℃, takat lebur berbanding titik lebur purata yang lebih tinggi daripada sebatian organik. Asid Alpha-amino mempunyai empat rasa yang berbeza asid, manis, pahit dan segar. Monosodium glutamat dan glisin adalah perasa yang paling banyak digunakan. Pas amino umumnya tidak larut dalam air, larutan asid dan larutan alkali, tidak larut atau larut dalam pelarut organik seperti etanol atau eter. Asid amino dalam kelarutan air perbezaannya sangat besar, seperti tyrosine kelarutan minimum, 25 ℃, tyrosin dibubarkan hanya 0.045 g 100 g air, tetapi dalam tisu langsir tyrosin panas lebih besar. Lysine dan speramate sering terdapat dalam bentuk asid hidroklorik, kerana ia sangat larut dalam air dan sukar untuk mengkristalisasi kerana deli.

(1) warna dan warna pelbagai asid amino biasa mudah untuk menjadi kristal tidak berwarna, dan bentuk kristal berbeza dengan struktur asid amino. Contohnya, asid l-monoglutamat adalah tetragon, dan asid monoglutamat D adalah serpihan berbentuk berlian.

(2) penghabluran asid amino titik lebur yang tinggi, titik lebur biasanya dalam 200 ~ 200 ℃, banyak asid amino di dalam atau berhampiran titik lebur akan dipecah menjadi amina dan CO2.

(3) kebanyakan asid amino kelarutan larut dalam air. Kelarutan asid amino yang berbeza dalam air adalah berbeza, seperti lisin, arginin, dan kelarutan proline. Kelarutan tyrosin, sistein dan histidine sangat kecil. Semua jenis asid amino boleh larut dalam asid kuat dan asid kuat. Tetapi asid amino tidak larut atau sedikit larut dalam etanol.

(4) rasa asid amino dan turunannya mempunyai rasa tertentu, seperti masam, manis, pahit, dan lain-lain. Perisa spesies ini berkaitan dengan jenis asid amino dan struktur tiga dimensi. Secara umumnya, asid amino d-jenis mempunyai rasa manis, dan keamatan manisnya lebih tinggi daripada asid amino L 1 yang sepadan.

(5) sifat-sifat penyerapan ultraviolet pelbagai asid amino biasa tidak mempunyai keupayaan untuk menyerap cahaya yang kelihatan. Tetapi tyrosine, tryptophan dan phenylalanine mempunyai fotoabsorption yang jelas di rantau ultraviolet. Kebanyakan protein mengandungi tiga asid amino ini, terutamanya tirosin. Oleh itu, kandungan protein boleh dikesan secara kuantitatif oleh ciri penyerapan uv panjang gelombang 280hm.

Sifat optik asid amino penting adalah penyerapan cahaya. 20 jenis Pr - AA adalah penyerapan cahaya yang dapat dilihat di kawasan ultraviolet (<220 nm)="" mempunyai="" penyerapan="" cahaya="" di="" kawasan="" ultraviolet="" (berhampiran="" ultraviolet="" band)="" (220="" nm="" hingga="" 300="" nm)="" hanya="" tiga="" kemampuan="" penyerapan="" cahaya="" aa,="" tiga="" jenis="" asid="" amino="" adalah="" fenilalanin,="" tirosin="" dan="" triptofan,="" kerana="" mereka="" mempunyai="" pangkalan="" yang="" mengandungi="" sistem="" ikatan="" berganda="" benzena="" cincin=""> Penyerapan cahaya maksimum akrilik AA Styrene di 259 nm, keju AA pada 278 nm, warna AA pada 279 nm, protein pada umumnya mengandungi tiga jenis residu AA, jadi penyerapan maksimum pada kira-kira 280 nm panjang gelombang cahaya, jadi boleh menggunakan kaedah spektrofotometri mudah untuk menentukan kandungan protein. Dasar penentuan spektrofotometri kandungan protein adalah lambert - hukum bir. Penyerapan larutan protein pada 280nm adalah berkadar dengan kepekatannya.