Rumah > Berita > Kandungan

Asid Amino Mempunyai Apa-apa Kesan Pada Tanaman

Jan 03, 2018

Asam amino adalah bahan yang paling asas yang membentuk protein biologi dan berkaitan dengan aktiviti kehidupan. Mereka adalah unit asas yang membentuk molekul protein dalam organisma hidup dan berkait rapat dengan aktiviti kehidupan biologi. Ia mempunyai fungsi fisiologi khas dalam antibodi, yang merupakan salah satu nutrien penting dalam organisma.


Kerana sifat asid amino, ia mempunyai kesan promosi yang unik terhadap pertumbuhan tumbuhan, terutamanya fotosintesis, terutamanya glisin, yang dapat meningkatkan kandungan klorofil tumbuh-tumbuhan, meningkatkan aktiviti enzim, menggalakkan penyusupan karbon dioksida, menjadikan fotosintesis lebih kuat ,, Meningkatkan kandungan Vc dan gula mempunyai peranan penting.


Penyemburan tumbuhan atau penggunaan baja cecair pemakanan asid amino boleh meningkatkan pelbagai nutrien tumbuhan yang diperlukan untuk memburukkan lagi pengumpulan bahan kering dan dari akar tumbuhan atau daun ke bahagian lain dari kelajuan dan kuantiti operasi, menyesuaikan jumlah besar elemen, unsur surih dan masing-masing Perkadaran nutrien dan keseimbangan negara, yang memainkan peranan dalam mengawal pertumbuhan tumbuhan biasa.


Asid amino juga boleh bertindak sebagai agen kompleks. N, P, K dan elemen besar lainnya, Zn, Fe, Cu, Mn, B, Mo dan unsur surih lain dalam tubuh bahan yang diperlukan. Tanaman sering mengalami kekurangan gejala unsur-unsur tertentu kerana terlalu sedikit pecahan berkesan yang boleh diserap oleh tanaman dan asid amino yang berkilat dengan elemen kurang larut untuk melindungi unsur-unsur yang diperlukan untuk tanaman dan menghasilkan kelarutan yang baik, Mudah diserap oleh tanaman chelate, yang kondusif untuk penyerapan tanaman.


Asid amino boleh menggalakkan pertumbuhan akar, benih yang kuat, tumbuh-tumbuhan yang sihat, meningkatkan fungsi fotosintesis daun dan rintangan tanaman. Rintangan terhadap perosak dan penyakit, pelbagai tanaman mempunyai peningkatan ketara hasilE-mel: info@agronaturetech.com