Rumah > Berita > Kandungan

EDTA Chelates The Role

Jun 20, 2017

EDTA Chelates Daya chelating mewakili kekuatan mengikat agen chelating dan ion logam, dan nilai chelating mewakili jumlah agen chelating yang merapikan ion logam.

Sesetengah orang dalam formula sebenar akan menemui penambahan ejen chelating, atau akan ada fenomena yang berskala, akan bimbang mengenai kek mengunyah tidak mencukupi, EDTA Chelates dan ion logam tidak boleh digabungkan dengan berkesan, jumlah sebenar chelating agent tidak berada dalam tempat, menyebabkan fenomena penskalaan

Berkesan untuk mengelakkan berlakunya penskalaan terdapat dua cara, satu adalah perencatan awal pembentukan skala, satu berkesan setelah skala dikeluarkan. Kedua-dua kaedah ini sesuai dengan peranan chelating dispersants dan chelating agents.

Penyebaran Chelate mempunyai berat molekul yang besar, yang secara berkesan boleh menghalang zarah-zarah kecil CaCO3, MgCO3 untuk membentuk zarah besar skala, tetapi daya mengikat ion logam lemah, EDTA Chelates produk tersebut terutamanya estrogen asid fosforik, PAA, kopolimer codypropylene; Chelate Peranan campuran dan ion logam sangat digabungkan bersama, secara berkesan boleh mengeluarkan pemendapan pada permukaan skala substrat, seperti EDTA, DTPA, HEDTA biasa dan sebagainya.

Jadi semata-mata, agen chelating adalah agen penyingkiran, EDTA Chelates chelating dispersant adalah inhibitor skala, jika kedua-dua dengan penggunaan, akan saling melengkapi.

Untuk bahan pembersihan, keputusan untuk membersihkan kesannya adalah terutamanya empat aspek: 1, suhu; 2, daya mekanikal; 2, surfaktan; 4, chelating agent, kedua-dua yang pertama tidak perlu ulang, kita semua mempunyai pengalaman yang mendalam. Untuk surfaktan, kita semua tahu bahawa peranannya adalah untuk mengemulsikan bahan minyak, EDTA Chelates supaya dibubarkan dalam air, untuk mencapai kesan pembersihan.

Walau bagaimanapun, jika terdapat ion logam dalam bahan berminyak, ia adalah ikatan logam ke permukaan substrat, dan surfaktan tidak boleh memecahkan ikatan dengan baik. EDTA Chelates Oleh itu, dalam kaedah konvensional, kita meningkatkan jumlah surfaktan dan meningkatkan suhu dan daya mekanikal. Untuk mencapai kesan pembersihan, tetapi agen chelating boleh menjadi kombinasi yang baik dari ion logam ini, supaya ia dilepaskan dari minyak , supaya anda dapat mengurangkan jumlah surfaktan dalam premis penggunaan tenaga yang rendah.

Ejen Chelating digunakan secara meluas, termasuk detergen, EDTA Chelates unsur nutrien pertanian, pembersih industri, kertas dan industri fotografi. Unsur jejak berlemak dalam aplikasi pertanian boleh diubahsuai tisu dan mengurangkan kekurangan nutrien, EDTA Chelates sehingga meningkatkan hasil dan keberkesanan. EDTA yang terkenal adalah kompleks yang mengekalkan besi dan unsur surih lain dalam penyelesaiannya dan oleh itu sering digunakan dalam keadaan agronomik di mana ia mungkin dapat mengurangkan hasil tanaman dengan ketara disebabkan oleh besi dan unsur jejak lain.

Walau bagaimanapun, penggunaan produk EDTA jangka panjang semakin mendapat perhatian. Agen-agen chelating tradisional seperti EDTA atau DTPA sukar dibiodegradasi dan umumnya terkumpul di alam sekitar dan telah dikesan di dalam sungai dan tasik, proses rawatan tanah dan air. EDTA Chelates Inilah sebabnya mengapa IDHA chelator biodegradable baru baru-baru ini telah dibangunkan.

Berbanding dengan dispersant chelating konvensional, asid iminodisuccinic chelating chelating hijau mempunyai kesan yang baik dalam ion chelating kalsium dan ion tembaga. Sintesis asid iminodisuccinic dalam proses pelunturan kain kapas / linen, berkesan boleh menguap ion logam, memperbaiki kain kesan rambut dan kekuatan ①.