Rumah > Berita > Kandungan

Adakah Cherry Memilih Baja Organik Atau Baja Kompaun?

May 30, 2018

image.png

Baja organik mengandungi banyak bahan biologi, sisa haiwan dan tumbuhan, sisa, bahan buangan, seperti penggunaan baja organik bukan sahaja menyediakan pemakanan komprehensif untuk tanaman, dan kesan baja yang panjang, dapat meningkatkan dan memperbaharui bahan organik tanah, mempromosikan pembiakan mikroba , memperbaiki sifat fizikal dan kimia tanah dan aktiviti biologi.

Baja kompaun adalah baja organik yang tidak organik, kandungan tinggi yang dibuat oleh sintesis fizikal atau kimia. Ia sangat penting untuk mengimbangi persenyawaan, meningkatkan penggunaan baja dan mempromosikan hasil yang tinggi dan hasil tanaman yang stabil.

Apabila datang kepada kedua-dua baja, cadangan kami adalah untuk menggunakan lebih banyak baja organik. Kerana syarat pembajaan sebatian baja lebih daripada baja organik. Nisbah nutriennya sentiasa tetap, dan jenis, jumlah dan perkadaran nutrien yang diperlukan oleh tanah dan tanaman yang berlainan berbeza-beza. Sebelum digunakan, pengukuran tanah harus dilakukan untuk memahami tekstur dan status pemakanan tanah di lapangan. Di samping itu, ia perlu digabungkan dengan baja unit untuk mencapai hasil yang lebih baik. Malah, kedua-dua baja ini juga boleh digunakan bersama, baja sebatian dan baja organik boleh digunakan bersama-sama untuk meningkatkan kecekapan baja dan kadar penggunaan nutrien. Penggunaan baja organik bukan sahaja meningkatkan tanah dan mengaktifkan mikroorganisma berfaedah di dalam tanah, tetapi juga menjimatkan tenaga dan mengurangkan pencemaran alam sekitar. Penggunaan beberapa baja bioorganik bukan sahaja dapat mengelakkan proses pengeluaran baja organik tradisional yang rumit, tetapi juga menyediakan tanah dengan sejumlah besar mikroorganisma yang bermanfaat untuk mengaktifkan nutrien tanah dan mengurangkan penghalang tanaman yang berterusan. Dos biasa tidak menyakitkan akar tumbuhan. Walau bagaimanapun, baja organik terlalu banyak akan membakar akar. Baja organik telah ditapai untuk jangka masa yang panjang, dan kandungan garam tak organik di dalamnya tidak rendah. Oleh itu, jika lebih banyak persenyawaan digunakan, kepekatan ion dalam akar pasti akan menjadi terlalu tinggi dan pembakaran akar akan berlaku. Tetapi tidak ada pembakaran tumbuhan.

1. Baja kesan baja organik stabil dan ringan, dan perubahan kelarutan tanah agak lambat, yang tidak akan menyebabkan kematian dehidrasi tumbuhan.

2. Baja organik diproses oleh suhu tinggi dan penapaian penuaan, dan digunakan untuk tanah, tidak seperti baja ladang yang tidak diproses, akan menjadi nauseated dan difermentasi, dan akar tumbuhan membusuk akan reput.

image.png


Bagaimana jika jumlahnya terlalu banyak?

1. Pengudaraan harus diperkuatkan untuk mengelakkan penyebaran pencemaran udara. Amonia yang dihasilkan oleh baja organik dalam proses penuaan tidak akan dikeluarkan, yang dengan mudah akan memusnahkan sayur-sayuran. Oleh itu, apabila fenomena anak benih merokok berlaku, bilangan dan masa pengudaraan perlu ditingkatkan, supaya gas ammonia di kandang boleh dikeluarkan dari kandang dalam waktu untuk mengelakkan terjadinya pencemaran udara.

2. Meningkatkan mulsa akar buncit dengan air menyimpan produk berfungsi mulsa, untuk mengurangkan kesan baja organik yang tidak busuk pada punca akar, pada masa yang sama seperti baja baja bio-bakteri menghalang jangkitan penyakit akar.