Rumah > Berita > Kandungan

Kisah Ekstrak Rumpai Laut

Jun 27, 2018

Ekstrak rumput laut terdiri daripada nitrogen, fosforus dan kalium, bahan organik, ekstrak rumpai laut, asid humik halus, asid amino , protein, bakteria aktif yang bermanfaat dan bahan mentah lain. Ia terutamanya ditambah dengan agen rooting, unsur surih, dan sebagainya, dan ditapis oleh formula saintifik. Perkembangan rumpai laut telah melalui tiga peringkat: merosakkan rumpai laut → abu rumpai laut (serbuk) → ekstrak rumput laut. Oleh itu, baja rumpai semulajadi adalah baja yang paling diperlukan untuk pembangunan pertanian organik.


Ekstrak rumput laut dapat berfungsi selaras dengan ekosistem tumbuhan tanah. Ia mengandungi sebatian semula jadi. Sebagai contoh, natrium alginat adalah penghawa tanah semula jadi yang menggalakkan pembentukan agregat tanah, meningkatkan ruang liang di dalam tanah, dan menyelaraskan pepejal di dalam tanah.

Perkadaran cecair dan gas akan memulihkan keseimbangan getah semulajadi yang hilang disebabkan oleh tanah yang tercemar dan pencemaran kimia, meningkatkan aktiviti biologi tanah, meningkatkan pembebasan nutrien yang ada, dan memudahkan pertumbuhan akar dan meningkatkan ketahanan tanaman.


Penggunaan berterusan ekstrak rumput laut dapat memperbaiki tanah, mempromosikan perakaran tanaman yang mendalam, meningkatkan imuniti, memusnahkan bakteria berbahaya, telur, mengurangkan jumlah racun perosak, dan mengurangkan bahaya fitotoksisitas dan baja. Penggunaan jangka panjang boleh melonggarkan tanah, membuat tanaman tahan suhu tinggi, kemarau, meningkatkan suhu, menghalang pembekuan, dan menahan berat badan, sehingga tanaman dapat menyerap sepenuhnya nutrien nitrogen, fosforus dan kalium dalam tanah, meningkatkan fotosintesis tanaman, meningkatkan metabolisme, dan menjadikan nutrien. Kadar penggunaan mencapai nilai tertinggi, dan kesan peningkatan pengeluaran sangat penting.


Baja kimia tradisional mempunyai kesan baja tunggal dan pencemaran yang serius, dan penggunaan jangka panjang akan menyebabkan kemusnahan tanah. Baja rumpai laut adalah ekstrak rumpai laut semula jadi yang tidak berbahaya kepada manusia dan ternakan dan tidak mempunyai pencemaran terhadap alam sekitar. Ia disenaraikan sebagai baja khas untuk makanan organik di negara-negara asing. Ekstrak rumpai laut dan produk siri sangat sesuai untuk pengeluaran makanan hijau dan makanan organik di China. Fungsi ekstrak rumpai laut dan produk siri membentuk kekurangan baja organik tradisional di China dan kecekapan baja yang lebih perlahan. Permohonannya akan membantu produk pertanian China memasuki pasaran antarabangsa. Menurut statistik, terdapat lebih daripada 100 jenis rumpai laut ekonomik berskala besar di China, antaranya tidak ada kekurangan spesies berkecekapan tinggi dan sumber yang banyak. Prospek untuk pembangunan dan penggunaan baja rumpai laut adalah luas.

image.png