Rumah > Berita > Kandungan

Kesan Dan Perbezaan Asam Humik, Acid Humic Kuning Dan Asam Amino.

May 23, 2018

1. Asid humik


Asid humik adalah sisa tumbuhan dan haiwan, terutamanya melalui penguraian mikroba dan transformasi serpihan tumbuhan, dan satu siri reaksi kimia yang rumit, membentuk bahan organik. Dari perspektif mikro, ia terdiri daripada aromatik dan pelbagai kumpulan berfungsi polimer organik, terutamanya terdiri daripada unsur karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen dan belerang, adalah sejenis sebatian multivitamin polikondenat fenolik sebatian aromatik dan sebatian nitrogen. Fungsinya adalah aktiviti fisiologi yang baik dan penyerapan, kompleks, pertukaran dan sebagainya. Ia diedarkan secara meluas dalam arang batu rendah, sisa haiwan, baja organik, tanah, sedimen air, sisa haiwan dan tumbuhan.

Kita melihat tanah hitam, kerana ia mengandungi asid hibik, arang batu pada tahap yang rendah, seperti arang lasak, lignit, kandungan asam humat gambut pada tahap tertinggi (30% 80%), diikuti dengan kandungan kompos organik adalah 5% - 20 %. Setiap pengoksidaan tiruan, seperti udara, ozon atau rawatan asid nitrik, boleh membentuk semula asid humik.

Menurut kelarutan dan klasifikasi warna dalam larutan, ia boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: pertama, bahagian yang larut dalam aseton atau etanol dipanggil asid bulu coklat; Kedua, tidak larut dalam aseton dipanggil reput hitam; Ketiga, bahagian yang larut dalam air atau asam cair dipanggil kuning reput.

Ia digunakan untuk pertanian sebagai aditif pemakanan, akar dan aditif baja akar, perapi tanah, pengawal pertumbuhan tumbuhan, sebatian baja foliar, ejen anti-sejuk, agen tahan kemarau, sinergis baja kompaun, dan sebagainya. Baja asid hibrid, yang digabungkan dengan nitrogen dan fosforus, mempunyai fungsi meningkatkan kecekapan, memperbaiki tanah, merangsang pertumbuhan tanaman dan meningkatkan kualiti produk pertanian. Magnesium humate, humate zinc, asid humic dan urea didapati mempunyai kesan yang baik dalam menambah kekurangan tanah magnesium, kekurangan zink dan kekurangan zat dalam pokok buah-buahan. Kombinasi asid humat dan herbisida, atrazine dan racun perosak lain boleh meningkatkan keberkesanan dan menghalang detoksifikasi. Sodium humate adalah berkesan untuk merawat reput pokok apel.


2. Asid Fulvic


Pengertian yang luas adalah pengatur pertumbuhan tumbuhan, boleh mempromosikan pertumbuhan tumbuhan adalah terutamanya kawalan yang sesuai untuk ketangkasan stomatal daun tanaman, mengurangkan transpirasi, terhadap kemarau mempunyai kesan penting, boleh meningkatkan keupayaan seni, meningkatkan pengeluaran dan meningkatkan kualiti, aplikasi utama objek untuk gandum , jagung, ubi jalar, jagung, beras, kapas, kacang tanah, rapeseed, tembakau, ulat ulat, tembikai dan buah-buahan, sayuran, dan lain-lain; Boleh dicampur dengan beberapa racun perosak bukan alkali, dan selalunya kesan sinergi.


3. Asam amino


Asid amino mempunyai tiga peranan dalam pertumbuhan tumbuhan: pertama, sumber tambahan nutrien organik nitrogen; Kedua, agen chelating ion logam. Asid amino mempunyai fungsi ion logam chelating, mudah untuk menanam dalam jumlah yang diperlukan unsur-unsur dan unsur surih (kalsium magnesium besi mangan seng tembaga molybdenum boron, dll) ke kilang untuk membawa badan, meningkatkan penggunaan kilang untuk pelbagai nutrien; Ketiga, enzim mempromosikan penyediaan. Asid amino adalah penganjur dan pemangkin untuk sintesis enzim dalam tumbuhan, yang memainkan peranan penting dalam metabolisme tumbuhan. Walau bagaimanapun, asid amino mudah diasimilasikan / diuraikan oleh bakteria di dalam tanah, jadi ia tidak boleh digunakan sebagai baja asas di dalam tanah. Sebaliknya, ia dijadikan baja permukaan daun, yang disembur pada daun untuk membolehkan tumbuhan menyerap asid amino dan unsur-unsur lain secara langsung melalui daun.