Rumah > Berita > Kandungan

Baja Lebih Berkesan Daripada Pestisida

Apr 28, 2019

image


China menghadapi peningkatan pesat dalam rintangan organisma berbahaya, dan para pakar menyeru akibat "tidak ada ubat yang tersedia" jika keadaan terus berlaku. Oleh itu, kita perlu mengurangkan pergantungan pada racun perosak dalam pengeluaran harian. Di samping menggantikan ubat-ubatan kimia dengan racun perosak biologi, terdapat kaedah lain yang selamat dan berkesan.


Fertilisasi!


Pupuk kalium - baja humate potasium boleh meningkatkan ketegangan tekanan tanaman, dan boleh menghalang berlakunya pelbagai penyakit tanaman dan serangga perosak. Abu tumbuhan adalah baja potash yang paling sering digunakan dalam kawalan perosak tanaman. Jika menggunakan abu tumbuhan 10 kilogram untuk air 50 kilogram, selepas merendam 24 jam, penapis mengambil semburan penapis, boleh membunuh aphids pada tanaman dengan berkesan. Untuk pokok buah-buahan dengan reput akar, terlebih dahulu menggali tanah akar, mengikis kulit akar, kemudian sedikit udara dan kemudian setiap tumbuhan dikebumikan dengan abu tanaman 2.5-5 kg, selepas 1-2 bulan, pokok berpenyakit boleh menghantar akar baru.


Baja organik - baja organik boleh menambah bahan organik tanah, membuat mikroorganisma berfaedah menghasilkan semula, menghalang bakteria patogen di dalam tanah, memperbaiki tanah, menyesuaikan keseimbangan asid-asas, menjadikan persekitaran tanah lebih sesuai untuk pertumbuhan sayuran, mengurangkan kejadian penyakit dan serangga perosak.


Baja bioorganik - baja bioorganik baru di pasaran sekarang mempunyai fungsi "integrasi ubat dan baja", dan telah menambahkan bakteria mikroorganisma untuk kawalan serangga, seperti baja biologi dengan penambahan spora ungu dan ungu untuk mengawal nematod simpulan akar, dan baja biologi dengan penambahan metarhizium metarhizium hijau untuk kawalan grub.


Penggunaan rasional baja organik dan baja bio organik bukan sahaja menjimatkan, selamat dan berkesan dalam mencegah dan mengawal penyakit tanaman dan serangga perosak, tetapi juga mempunyai ciri-ciri fungsi pembajaan, tidak merosakkan musuh semulajadi dan tidak mencemarkan alam sekitar.E-mel: info@agronaturetech.com