Rumah > Berita > Kandungan

Cara Memohon Baja dengan Betul?

Apr 08, 2019

image


1. Apa yang patut diberi perhatian apabila memohon baja kimia


1) urea tidak boleh disiram segera selepas digunakan.

2) bikarbonat amonium tidak boleh digunakan di permukaan tanah.

3) bikarbonat amonium tidak sesuai digunakan di rumah hijau dan rumah hijau.

4) baja nitrogen amonium tidak boleh dicampur dengan baja alkali.

5) baja nitrogen nitrat tidak boleh digunakan di sawah.

6) amonium sulfat tidak sesuai untuk aplikasi jangka panjang.

7) baja fosfat tidak boleh diedarkan.

8) baja kalium tidak boleh digunakan pada peringkat akhir tanaman.

9) tidak menggunakan baja berklorin sahaja untuk masa yang lama dan elakkan menggunakannya pada tanaman berklorin.

10) baja sebatian nitrogen tidak boleh digunakan secara meluas dalam tanaman leguminous.2. Penggunaan baja organik perlu memberi perhatian kepada masalah tersebut


1) nutrien yang terkandung dalam baja organik tidak maha kuasa. Baja organik mengandungi pelbagai nutrien, yang merupakan kelebihan ke atas baja nutrien tunggal. Walau bagaimanapun, nutrien yang terkandung dalam baja organik terlalu rendah untuk memenuhi keperluan hasil yang tinggi dan bermutu tinggi. Jadi ia harus digunakan dengan beberapa baja!


2) penguraian baja organik lebih perlahan dan kesan baja kemudiannya. Walaupun kandungan baja organik penuh dengan nutrien, kandungannya rendah dan ia terurai perlahan di dalam tanah. Di bawah syarat bahawa jumlah baja organik tidak begitu besar, sukar untuk memenuhi keperluan tanaman untuk nutrien.


3) baja organik perlu ditapai. Banyak baja organik mengandungi bakteria, telur serangga dan biji rumpai. Beberapa baja organik mengandungi sebatian organik yang tidak kondusif untuk pertumbuhan tanaman. Oleh itu, ia hanya boleh digunakan selepas pengkomposan, penapaian dan pemprosesan.3. Pemakaian baja foliar tiga kesilapan besar


1) selagi "terbuka" boleh sembur, salah!

Apabila sesetengah petani menjalankan baja untuk tanaman dan sayur-sayuran, seperti beberapa jenis baja foliar untuk menambah bersama-sama, berfikir sejenisnya lebih lengkap kesannya lebih baik, tidak kira apa yang difikirkan oleh petani, hanya mahu "berubah supaya terbuka", boleh menjadikan sapuan baja foliar digunakan, sebaliknya.


Sebagai contoh, baja yang sangat tidak menentu seperti ammonia dan amonium bikarbonat, jika digunakan sebagai baja foliar, suhu tinggi akan menyebabkan kerosakan pada tanaman dan membakar daun selepas menyembur, jadi ia tidak boleh digunakan sebagai baja foliar. Dan banyak baja kecil tidak boleh dicampur dengan racun makhluk perosak berlaku, baja asid dan baja alkalesen tidak boleh bercampur-campur untuk digunakan, tanah yang sesuai menjalankan baja - baja, baja - campur campuran bercampur digunakan, mempunyai "terpaksa memohon, pelbagai kesan" tindakan , boleh menjejaskan sebaliknya.


2) semakin tinggi kepekatan semburan, lebih baik. Salah!


Sesetengah petani berfikir bahawa lebih tinggi kepekatan larutan semburan baja pada permukaan daun, lebih baik. Ini tidak benar. Sebagai contoh, baja larut air yang tinggi nitrogen hanya boleh di bawah 1%, dan kalium dihydrogen fosfat hanya boleh di bawah 1%. Untuk baja elemen yang lebih sederhana dan jejak, seperti baja kalsium glikol, baja borat kalsium glikol, zink glycol, besi chelate, tembaga chelate dan sebagainya, mereka hanya boleh dikawal di bawah 0.2%. Di bawah keadaan terlalu tebal bukan sahaja tidak boleh menyembur baja, sebaliknya akan menyebabkan daun tanaman dehidrasi, layu, menyebabkan kerosakan baja, iaitu, sama dengan kerosakan dadah, racun. Secara umumnya, semburkan kepada sisi positif dan negatif daun untuk menyebarkan baja untuk mula menjatuhkan. Baja terlalu banyak membawa kepada kos yang lebih tinggi dan baja terbuang.


3) boleh menyemburkan pada bila-bila masa, salah!


Sesetengah petani gagal memahami tempoh penyemburan kritikal, dan dengan itu gagal mencapai kesan yang dimaksudkan. Sesetengah petani berfikir, dalam pertumbuhan tumbuhan dan pembangunan pada bila-bila masa, pada bila-bila masa boleh melaksanakan baja semburan foliar, tetapi juga salah.


Baja semburan foliar adalah terbaik dalam tempoh peralihan pertumbuhan tanaman, setiap masa semburan sekurang-kurangnya 20 hari selang, biasanya setiap semburan tanaman 2 ~ 3 kali. Tumbuh-tumbuhan yang berlainan, pupuk semburan baja berbeza, tempoh yang sesuai juga mempunyai perbezaan tertentu. Nasi, jagung, gandum dan lain-lain tanaman bijirin, sesuai untuk boot, yanghua, penyemperitan baja tempoh penyemperitan.


Kacang, kacang tanah, kacang luas, kacang menunggu tanaman kacang, sesuai dalam mekar, tempoh baja bubur baja. Kapas perlu disenyawakan pada tempoh berbunga. Baja molibdenum perlu disembur pada tanaman sebelum berbunga. Baja baja dan baja zink pada pembungaan awal tumbuhan kesan semburan adalah yang terbaik.


Dari masa ke masa baja untuk memberitahu, tidak ada hari mendung angin atau pagi hari yang baik, selepas embun muka foliar kering, elakkan tempoh matahari yang tinggi suhu tinggi, awal, malam permohonan kesan suram adalah baik.E-mel: info@agronaturetech.com