Rumah > Berita > Kandungan

Cara Memohon Baja Organik

May 11, 2018


blob.png

Baja organik biologi digunakan secara meluas di dunia, dengan beberapa negara memohon 45% ~ 60% dan Amerika 50%. Jumlah permohonan baja organik di China hanya mencakupi 25% daripada jumlah baja yang mana hanya 1% ~ 2% dihasilkan di kilang. Pada masa ini, jumlah perusahaan bio-baja telah melebihi 850, dan output tahunannya adalah kira-kira 8.5 juta tan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pasaran baja bio organik China akan berkembang pada kadar 5% setahun, memainkan peranan penting dalam pengeluaran pertanian dan mempromosikan pembangunan pertanian.

blob.png

Cara menggunakan baja organik


1) Tambah baja organik, baja baja

Nutrien bekalan yang komprehensif yang diperlukan untuk pertumbuhan tanaman: kandungan nutrien baja yang tinggi, kesan baja cepat, tetapi jangka pendek, nutrien tunggal, baja organik sebaliknya, campuran baja organik dan baja kimia boleh saling melengkapi, bertemu keperluan nutrien tanaman untuk musim dengan.


2) Mengekalkan nutrien, mengurangkan kehilangan, dan meningkatkan penyerapan nutrien tanaman

Kelarutan baja kimia adalah besar, yang menyebabkan tekanan osmotik tinggi pada tanah selepas permohonan, yang memberi kesan penyerapan nutrien dan air dan meningkatkan peluang kehilangan nutrien. Jika digabungkan dengan baja organik, ia dapat mengatasi kelemahan ini dan menggalakkan penyerapan nutrien dan air.


3) Berkesan menyesuaikan ph tanah dan memperbaiki struktur tanah.

Tanah alkali mempunyai baja kimia berasid tunggal. Selepas ammonium diserap oleh tumbuhan, asid yang tinggal digabungkan dengan asid yang dihasilkan oleh ion-ion hidrogen di dalam tanah, yang boleh menyebabkan peningkatan keasidan dan penuaan tanah. Jika digabungkan dengan baja organik, ia boleh meningkatkan kapasiti penampan tanah, dengan berkesan menyesuaikan nilai ph, supaya keasidan tanah tidak akan meningkat.


4) Mempercepat pembentukan agregat tanah dan memperbaiki sifat fizikal dan kimia tanah.

Agregat organik - bukan organik adalah indeks penting kesuburan tanah kandungannya, lebih baik sifat fizikal tanah, tanah subur, pemuliharaan tanah, air, keupayaan baja yang lebih kuat, lebih baik prestasi ventilasi, lebih kondusif untuk pertumbuhan akar tanaman.