Rumah > Berita > Kandungan

Cara Tahu Mikroorganisma Tanah

Jun 21, 2019

Terdapat banyak jenis mikroorganisma tanah, yang boleh dibahagikan kepada tiga kategori:


image


(1) aktif dan membiak di rhizosphere (0.1mm di sekitar sistem akar) tumbuh-tumbuhan, parasit di tumbuhan, dan mikroorganisma saling simbiotik;

(2) bertanggungjawab untuk peredaran bahan-bahan dalam tanah dan penguraian organik mikroorganisma;

(3) mikroorganisma yang tidak direkodkan (menyumbang 99% daripada jumlah mikroorganisma tanah);


  • Apakah kesannya terhadap kuantiti dan spesies mikroorganisma tanah?


Berbagai jenis bahan organik ditambah ke dalam tanah, dan pelbagai jenis mikroorganisma diaktifkan.


Pakar percaya bahawa apabila sejumlah besar bahan organik dimasukkan ke dalam tanah, spesies mikrob akan berubah dengan besar dalam masa yang singkat. Pada masa ini, disyorkan untuk meninggalkan tanah tidak melebihi 3 minggu untuk memastikan keseimbangan spesies mikrob yang stabil di dalam tanah, dan kemudian menjalankan penanaman tanaman.


Di samping itu, mikroorganisma sensitif terhadap keadaan persekitaran seperti suhu, nilai pH tanah dan kelembapan.


  • Kenapa mikrob rhizosphere sangat penting untuk menanam pertumbuhan?


1. Selepas kemunculan tumbuh-tumbuhan, mikroorganisma yang boleh saling hidup bersama dengan akar tanaman boleh memberi permainan penuh kepada ketahanan kuat mereka terhadap penyakit dan perosak semasa pertumbuhan dan perkembangan tanaman.


2.Root sistem adalah asas pertumbuhan tanaman dan pembangunan.


3. Selepas percambahan benih, taproot akan tumbuh di tanah, dan akar kapilari akar berserat juga akan berkembang.


4. Akar tidak hanya menyerap nutrien dan air, tetapi juga menghasilkan cecair yang dipecah oleh mikrob rhizosphere dan digunakan semula.


  • Bagaimana membentuk "struktur agregat tanah"? Apa yang dilakukannya?


Pembentukan agregat tanah berkait rapat dengan mikroorganisma. Ringkasnya, tanah terdiri daripada biji-bijian kecil tanah yang "bersama-sama" membentuk struktur rumpun. Metabolit mikrob dan hiper enzimatik bergabung dengan agregat tanah, dan aktiviti-aktiviti haiwan tanah seperti cacing tanah di dalam tanah membawa kepada agregat yang lebih besar.


Pelet kecil mempunyai pengekalan air yang lebih baik, manakala pelet besar mempunyai kebolehtelapan udara yang lebih baik. Kemudian tanah dengan struktur agregat yang lebih maju mempunyai pengekalan air yang lebih baik dan kebolehtelapan udara, jadi tanah lebih sesuai untuk pertumbuhan tanaman. Ia juga menunjukkan keperluan mikroorganisma yang pelbagai.


(ia adalah kerana mikroorganisma yang banyak dan haiwan kecil seperti cacing tanah di dalam tanah yang struktur agregat tanah boleh dibina dan air dan kesuburan tanah dapat ditingkatkan)


  • Apakah jenis tanah yang kaya dengan organisma tanah?


Pertama, bahan organik akan meningkat dan tanah akan menjadi lebih gelap. Nilai pH tanah berubah-ubah sekitar 6 (sesuai untuk tanaman yang tumbuh).


Lebih-lebih lagi, peningkatan organisma tanah akan menggalakkan aglomerasi tanah, dan tanah akan lebih subur apabila terdapat jumlah udara, air dan nutrien yang sesuai di dalam tanah.


Adalah penting untuk menambah mikroorganisme tanah, meningkatkan kandungan bahan organik tanaman dan memperbaiki persekitaran tanaman yang semakin meningkat.


Peningkatan tanah adalah penting!