Rumah > Berita > Kandungan

Bagaimana Menggunakan Baja Foliar

Apr 24, 2019

image


Baja foliar sangat popular kerana dosnya yang kecil, kesan yang baik, kesan cepat dan aplikasi mudah. Baja foliar dalam penggunaan proses jika jumlah dan cara untuk menguasai yang buruk, juga akan muncul kerosakan baja. Kepekatan penyemburan baja konvensional secara langsung berkaitan dengan kesan penyemburan. Jika kepekatan larutan terlalu tinggi, ia akan mudah membakar daun tanaman selepas menyembur. Kepekatan penyelesaian terlalu rendah, yang bukan sahaja meningkatkan beban kerja, tetapi juga gagal memenuhi keperluan pemakanan tanaman tambahan.


Pertama, penggunaan ralat baja foliar:


M1: anda boleh memohon baja foliar pada bila-bila masa


Sesetengah petani tidak dapat berpegang pada tempoh semburan kritikal dan dengan itu tidak dapat mencapai kesan yang dimaksudkan. Sesetengah petani berfikir, dalam pertumbuhan tumbuhan apa-apa tempoh pembangunan, pada bila-bila masa boleh menjalankan baja daun bulat, juga tidak betul sebenarnya.


Baja semburan foliar adalah terbaik dalam tempoh peralihan pertumbuhan tanaman, setiap masa semburan sekurang-kurangnya 20 hari selang, biasanya setiap semburan tanaman 2 ~ 3 kali. Tumbuh-tumbuhan yang berlainan, pupuk semburan baja berbeza, tempoh yang sesuai juga mempunyai perbezaan tertentu. Nasi, jagung, gandum dan lain-lain tanaman bijirin, sesuai untuk boot, yanghua, penyemperitan baja tempoh penyemperitan.M2, selagi baja larut boleh disembur!


Sesetengah petani seperti beberapa jenis baja daun ditambah bersama-sama apabila mereka menyembur baja pada tanaman dan sayur-sayuran, memikirkan bahawa lebih lengkap kesan itu, lebih baik. Ramai petani berfikir bahawa tidak kira apa jenis baja, selagi kelarutan air yang baik, ia boleh digunakan sebagai baja daun, tetapi tidak.


Sebagai contoh, baja yang sangat tidak menentu seperti ammonia dan amonium bikarbonat, jika digunakan sebagai baja foliar, suhu tinggi akan menyebabkan kerosakan pada tanaman dan membakar daun selepas menyembur, jadi ia tidak boleh digunakan sebagai baja foliar. Dan banyak baja kecil tidak boleh dicampur dengan racun makhluk perosak berlaku, baja asid dan baja alkalesen tidak boleh bercampur-campur untuk digunakan, harus mempunyai tujuan khusus untuk melakukan campuran campuran campuran berlaku, mempunyai kesan "bervulkan untuk kesan, pelbagai kesan", boleh bumerang sebaliknya.


M3, Semakin tinggi kepekatan, semakin baik!


Sesetengah petani berfikir bahawa lebih tinggi kepekatan larutan semburan baja pada permukaan daun, lebih baik. Ini tidak benar. Di bawah keadaan terlalu tebal bukan sahaja tidak boleh menyembur baja, sebaliknya akan menyebabkan daun tanaman dehidrasi, layu, menyebabkan kerosakan baja, iaitu, sama dengan kerosakan dadah, racun. Secara umumnya, semburkan kepada sisi positif dan negatif daun untuk menyebarkan baja untuk mula menjatuhkan.


Kedua, bilakah baja foliar digunakan terbaik?


Kesan persenyawaan foliar mempunyai hubungan langsung dengan suhu, kelembapan, angin, dan lain-lain. Pilihan terbaik untuk penyemburan foliar adalah tiada hari-hari yang mendung angin atau kelembapan yang besar, penyejatan kecil sebelum 9 pagi, yang paling sesuai selepas 4 petang, jika hujan 3 ~ 4 jam selepas penyemburan, maka perlu semburan.


Di samping itu, baja foliar tidak disyorkan untuk ketiga-tiga syarat berikut:


(1) tempoh berbunga tanaman; Bunga itu halus, gunakan baja muka foliar untuk menderita baja dengan mudah membahayakan;

(2) peringkat benih menggunakan baja foliar mudah merosakkan anak benih;

(3) pada hari suhu tinggi dan tempoh cahaya cerah kesan baja daun.


Persenyawaan folior, yang membolehkan nutrien memasuki tubuh secara langsung dari daun, terlibat dalam metabolisme tanaman dan sintesis senyawa organik, dan oleh itu lebih efisien daripada persenyawaan tanah. Oleh itu, ia sering digunakan sebagai langkah berkesan untuk merawat penyakit kekurangan tanaman pada waktunya. Apabila menggunakan baja, ia juga boleh menyembur baja tambahan secara berperingkat-peringkat mengikut tempoh pertumbuhan tanaman, keadaan anak benih dan keadaan bekalan baja sebenar tanah, yang memberikan permainan penuh kepada ciri-ciri sambutan cepat baja daun, untuk memastikan pertumbuhan normal dan pembangunan tanaman di bawah baja dan keadaan air yang sesuai, untuk mencapai hasil yang tinggi dan berkualiti tinggi. Oleh itu, penggunaan baja foliar yang munasabah sangat penting!E-mel: info@agronaturetech.com