Rumah > Berita > Kandungan

Pengetahuan Asas Humik Asid

Sep 11, 2017

1. Asid humik adalah campuran sebatian makromolekul organik semulajadi. Secara umumnya terdapat sifat asid humatik di tanah adalah asid hayat tanah yang terbesar, campuran fizikokimia kompleks kompleks berat molekul adalah polydisperse, campuran adalah semula jadi, berat molekul yang tinggi, kuning ke hitam, Amorf, koloid, lemak dan komposisi polyelectrolyte organik aromatik, tidak boleh menggunakan struktur kimia tunggal yang.

Kedua, di manakah berasal dari humik?

1, asid humic tanah dilahirkan, terutamanya tumbuhan di bawah tindakan mikroorganisma dalam pembentukan kelas campuran sebatian organik macromolecular khas.

2, asid humic arang batu adalah penguraian mikroba dan transformasi tumbuhan, tetapi juga selepas kesan geologi dan kimia jangka panjang, dan pembentukan kelas campuran campuran makromolekul organik.

Ketiga, struktur dan fungsi asid humik

1, struktur

Asid humik adalah sejenis asid lemah organik semula jadi, terdiri daripada asid fulvic, asid fulvic hitam dan asid coklat tiga bahagian.

2, komposisi elemen

Asid hayat arang batu dan bahan organik tanah dalam asid humat mempunyai struktur yang sama dan sifat unsur-unsur utama karbon asid humic, hidrogen, oksigen, terdapat sejumlah kecil nitrogen dan sulfur, di samping pelbagai kumpulan berfungsi.

3, peranan asid humat

Bahan organik tanah secara amnya di atas asid humat, asid humat dalam asid yang menghakis adalah badan utama dan gabungannya dengan ion logam, asid hibik adalah bahagian organik yang paling aktif dan paling berkesan.

(1) kesan langsung asid humatik

Menggalakkan pertumbuhan tumbuhan dan meningkatkan hasil tanaman.

(2) kesan tidak langsung

Peranan fizikal

A. Meningkatkan struktur tanah. B. Pencegahan retak dan hakisan tanah. C. meningkatkan kapasiti pegangan air tanah, meningkatkan rintangan sejuk. D. menjadikan warna tanah lebih gelap, kondusif untuk penyerapan tenaga solar. ② kesan kimia. A. Laraskan pH tanah. B. Meningkatkan dan mengoptimumkan penyerapan tumbuhan nutrien dan air. C. meningkatkan kapasiti penampan tanah. D. Dalam keadaan alkali, adalah agen chelating semula jadi (chelated dengan ion logam, menggalakkan penyerapan tumbuhan). E. Kaya dengan bahan organik dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan. F. Meningkatkan keterlarutan baja organik dan mengurangkan kehilangan baja. G. Unsur nutrien ditukar kepada keadaan mudah diserap oleh tumbuhan. H. boleh menguatkan penyerapan nitrogen tumbuhan, mengurangkan immobilization fosfor, boleh menembusi tanah dalam nitrogen, fosforus dan kalium dan unsur-unsur lain, kotak perlindungan yang disimpan di dalam tanah, dan boleh mempercepatkan proses nutrien ke dalam badan tumbuhan, memperbaiki Penggunaan baja bukan organik Oleh itu, asid humat adalah "rizab" untuk unsur-unsur nutrien tumbuhan dan bahan aktif fisiologi.

③ kesan biologi

A. merangsang pertumbuhan dan pembiakan mikrob yang bermanfaat di dalam tanah. B. untuk memperbaiki rintangan penyakit tanaman semulajadi, rintangan perosak.

Keempat, spesies dan ciri asid humik yang biasa digunakan

Pada masa ini, asid humic yang biasa digunakan sebagai baja dibahagikan kepada asid humor lignit, asid humic arang batu berapi, gambut (asid humic padang rumput).

1, lignite asid humic adalah tahap kedua proses produk arang batu (diagenetik), fasa arang batu pahit tidak mempunyai asid hibrid, asid humic lignit dalam kandungan umum 1-85%, coklat coklat coklat, hitam, menurut ke kedalaman boleh dibahagikan kepada

(1) lignit tanah: tahap pengkelasan adalah cetek, kandungan karbon rendah, kandungan asid humik lebih tinggi, secara amnya lebih daripada 40%.

(2) arang batu coklat terang: tahap arang batu yang lebih dalam, kandungan karbon lebih tinggi, kandungan asid humic rendah, umumnya 1-10%.

(3) lignit padat: antara (1) dan (2) antara kandungan asid humik umum sehingga 30%.

2, asap humic arang batu lapang yang mengalir arang batu, biasanya dikenali sebagai Johnson. Umumnya hampir atau terdedah kepada permukaan lignit, arang bitumen, antrasit, melalui udara, cahaya matahari, hujan dan salji, pasir, beku dan lain-lain penyusupan luluhawa, dan pembentukan produk. Asam humik yang dihasilkan oleh proses ini melalukan asid humic arang batu, juga dipanggil asid humik semula jadi semula jadi, kandungan asid humat dalam arang batu cuaca yang berubah-ubah sangat berkisar antara 5-80%.

3, gambut (gambut, gambut, dan lain-lain) asid humik

Gambut adalah peringkat awal pembentukan arang batu, juga dikenali sebagai gambut, kandungan asam humat gambut Cina dalam 20-40%. Gambut dalam bahan organik, tidak reput dengan sisa tumbuhan dan komposisi asid humik, kandungan asam humic gambut Cina 20-40%.

Kelima, prospek pembangunan baja asid hama

1, keseluruhan proses makanan hijau, sistem teknologi kawalan kualiti, keseluruhannya telah mencapai EU, Amerika Syarikat, Jepun dan negara-negara maju lain, kualiti makanan dan standard keselamatan, telah dalam standard antarabangsa, tetapi bagaimana untuk menghasilkan hijau dan selamat makanan, masalah asas terletak pada cara mengatasi dan Untuk mencegah masalah pencemaran tanah Dari perspektif persenyawaan, kita harus mematuhi gabungan baja organik dan bukan organik, penggunaan baja asid hibik adalah satu-satunya pilihan, asid humat dan baja boleh digabungkan untuk mencapai 1 +1> 2 kesan bersepadu.

2, sebilangan besar kajian telah menunjukkan bahawa asid humic adalah rakan baja organik, baja nitrogen adalah pelepasan lambat agen dan penstabil, sinergi fosfat, agen perlindungan potash, adalah unsur surih pengatur dan agen chelating, Asid telah kesan sinergistik yang signifikan terhadap baja, adalah baja dunia di Everest.

3, arah masa depan pembangunan baja asid hama ialah: bijak, profesional, komposit, jangka panjang, berbutir dan lemak bodoh.

Ia dapat dilihat bahawa pembangunan dan penggunaan baja asid hama adalah prospek yang luas. Hanya baja asid hibrida yang dapat digunakan untuk merealisasikan penghijauan baja pertanian untuk mempromosikan dan mempromosikan pengeluaran dan pembangunan produk pertanian hijau.

Pertama, penggunaan baja anorganik yang berlebihan dan langkah-langkah kemudaratan racun perosak dan penggunaan racun perosak, dekad penggunaan baja China meningkat sebanyak 10 kali, tetapi pengeluaran makanan meningkat hanya sebanyak 1 kali, menunjukkan bahawa baja telah digunakan secara berlebihan, jika penggunaan racun perosak kimia , 50 tahun kemudian, China akan mempunyai sepertiga daripada tanah pertanian menjadi tanah yang tandus, menurut ahli-ahli menganggarkan bahawa dunia, menurut kadar pencemaran semasa, tidak mengambil masa 30 tahun, Bumi sukar untuk mencari tanah yang bersih.

1, untuk mempromosikan teknologi maju dan praktikal, penggunaan racun perosak yang rasional, baja.

2, untuk menjalankan racun perosak biologi, menggalakkan pencegahan penyakit musuh semulajadi dan rawatan, teknologi perosak.

3, untuk menggalakkan petani menggunakan baja ladang

4, pembangunan makanan hijau, makanan organik.

5, untuk membimbing penggunaan racun perosak untuk mengurangkan penggunaan piawaian racun perosak, dan secara beransur-ansur mengurangkan jumlah baja kimia, racun perosak. Ini adalah tugas penting dan penting untuk mengesyorkan revolusi sains dan teknologi pertanian. Ia perlu untuk merancang dan menggunakan secepat mungkin, mengukuhkan panduan dan memberi perhatian kepada pelaksanaannya.

Arahan utama menjelaskan baja organik menjadi lebih, dengan ketat mengawal jumlah baja yang digunakan, adalah tugas mendesak yang sangat penting. The

Kedua, kesan khusus baja asid hama

Asid humik adalah sejenis baja organik dengan kandungan bahan organik tertinggi dan kesan terbaik. Ia adalah agen tanah yang bertambah baik dan ejen pembebasan yang perlahan baja kimia. Gabungan asid humic dan baja kimia dapat merealisasikan 1 + 1> 2 dari kesan terintegrasi, yang mana baja tidak dapat memiliki efek spesifik.

Ketiga, beberapa langkah komprehensif untuk mempromosikan pengeluaran pertanian

Mengenai peranan teknologi pengeluaran pertanian, tidak boleh menjadi penilaian tunggal, mesti rawatan yang komprehensif, kesan semasa meningkat dengan ketara dari segi benih bukan satu-satunya syarat untuk pengeluaran, formula ujian tanah adalah hanya baja, asas pembajaan, hanya jenis yang baik, Pelepasan lambat baja, kecekapan tinggi dan ketoksikan rendah racun makhluk perosak, jentera pertanian berbilang fungsi, penanaman tanah konservasi, pengairan dan pengairan pemuliharaan air dan integrasi teknologi pertanian yang lebih maju untuk membentuk petani "akan menggunakan", " pendapatan "dan" teknologi bodoh "Hanya boleh mencapai 1 + 1> 2 kesan khusus, sebarang teknologi tunggal, tidak mungkin untuk mencapai kesan bersepadu sedemikian.

Dalam kes pemilihan baja, penggunaan pemprosesan asid humik pelbagai fungsi semasa adalah pilihan yang paling berpatutan dan berkesan.

Keempat, peranan asid humik yang komprehensif dalam pelbagai fungsi

1, asid humic adalah fungsi penyimpanan air, bahan air koloid organik

Kapasiti pertukaran kation asid humic, penampan penjerapan yang kuat dan keupayaan chelating, dapat meningkatkan penggunaan nutrien tanah, asid penampan dan bahaya alkali dan sebagainya.

Asid humik adalah koloid koloid makromolekul organik, mempunyai penyerapan air yang kuat, fungsi penyimpanan air, penyerapan air partikel tanah secara amnya 50% -60%, manakala kadar asid humic bahan penyerapan air sehingga 500% -600%, jadi, Penggunaan baja asid humic bermanfaat dalam meningkatkan kelembapan tanah.

2, asid humic dapat memperbaiki struktur tanah

Tanah Organik adalah kompleks organik-organik, koloid mineral organik secara umumnya dalam kandungan tanah sehingga 95% di atas baja asas tanah mempunyai kesan tertentu, dan tidak boleh diubah oleh langkah-langkah buatan, koloid organik yang bahan humic, umumnya Hanya kira-kira 5 % daripada kompleks organik bukan organik, tetapi ia mempunyai peranan penting yang sama seperti koloid mineral, dan boleh mengambil langkah-langkah buatan untuk mengawal, penggunaan baja organik, penggunaan tanah asid humik dan baja peningkatan tanah, meningkatkan tanah Kandungan asid humik di dalam tanah, penggunaan asid humatik sebagai pembentukan struktur agregat tanah pelekat, memperbaiki tanah organik - takat sebatian organik, peningkatan tanah saiz air yang besar - agregat yang stabil, supaya struktur tanah diperbaiki , Penggunaan baja asid humic, dengan berkesan dapat meningkatkan struktur fizikal dari pelbagai tanah, oleh itu dikatakan bahawa asid humat adalah penghawa tanah yang berkualiti tinggi.

3, menyembur baja cecair asid humic, boleh mengurangkan konduksi stomatal, mengurangkan transpirasi air dan kehilangan. Menurut gandum percubaan menyembur asid fulvic, kelakuan stomatal daun gandum menurun sebanyak 33.7% berbanding dengan kawalan. , Wheat menyembur asid fulvik, bukan sahaja mengurangkan kelakuan stomatal daun, tetapi juga untuk mengurangkan pembukaan stomata gandum dan penutupan stomatal, tetapi juga untuk gandum untuk menyediakan nutrien.

4, asid humic boleh merangsang pertumbuhan akar tanaman, meningkatkan keupayaan akar penyerapan air.

Asid humik mengandungi pelbagai aktiviti kimia dan aktiviti biologi kumpulan berfungsi, dengan peranan merangsang pertumbuhan dan perkembangan tanaman boleh membuat benih percambahan awal, kemunculan awal, berbunga awal, buah awal, tetapi juga meningkatkan panjang akar, akar dan akar Vitality, dan meningkatkan keupayaan akar tanaman untuk menyerap nutrien dan kelembapan.

5, asid humic dapat meningkatkan fungsi fisiologi kilang sendiri, meningkatkan rintangan sejuk tanaman.

Penggunaan baja asid humic dapat meningkatkan aktiviti enzim di dalam tanah dan tumbuhan, mengatur metabolisme tanaman fisiologi dan meningkatkan daya adaptasi tanaman terhadap keadaan alam sekitar yang buruk.

Ringkasnya, asid humic dan baja asid hibik dapat memperbaiki struktur tanah, meningkatkan sifat fizikal dan kimia tanah, meningkatkan pengekalan air tanah, keupayaan baja, dapat merangsang pertumbuhan tanaman dan pembangunan, meningkatkan kemampuan penyerapan air, mengurangkan transpirasi air daun dan Rugi, meningkatkan keupayaan tanaman menentang persekitaran yang buruk, dan meningkatkan penggunaan air dan nutrien.

Enam prestasi:

Keberkesanan jangka panjang baja organik, kesan cepat baja anorganik, potensi bio-baja, kepelbagaian baja mineral, serba guna baja kompaun dan kemudahan persenyawaan.

Sepuluh fungsi:

Pengaktifan tanah, baja dan kelembapan tanah, mengangkat papan, rintangan yang tinggi untuk menanam semula, rintangan yang kuat untuk merangsang pembangunan pertumbuhan dipercepat, pengurangan kualiti, sistem akar yang dibangunkan, hijau.

Empat mata jualan utama:

Kandungan tertinggi, aktiviti terkuat, harga tertinggi, perkhidmatan terbaik.

Apakah baja organik asid humic?

Penggunaan lignit, serpih minyak dan bahan mentah lain, menggunakan kaedah pengeluaran yang berlainan, dengan banyak asid humik dan pertumbuhan tanaman dan pembangunan yang diperlukan oleh oksigen, fosforus, kalium dan beberapa unsur surih dalam produk yang dipanggil asid humat organik The

Apakah perbezaan antara asid huru-hara dan baja organik?

Baja ladang melalui kematangan yang lengkap, boleh digunakan untuk tanah, dan keperluan untuk penukaran yang panjang, dan akhirnya menjadi tanaman asid humik untuk menyerap, dan baja organik asid hama ke tanaman secara langsung untuk menyediakan nutrien yang diperlukan, sehingga lebih daripada baja ladang Lebih mudah diserap, penggunaan yang tinggi, cepat.

Fungsi asid humik tinggi

Aktiviti tinggi asid hibik, gabungan organik mikroorganisma dan asid hibik berkualiti tinggi, aktiviti produk adalah tinggi, kesannya adalah jelas. Fungsi utama:

Pertama, memperbaiki struktur tanah, menggalakkan pembentukan agregat, koordinasi air tanah, baja, gas, keadaan haba, kedua-dua pengudaraan, tetapi juga air, tidak kerak.

Kedua, meningkatkan kesuburan tanah dan kapasiti baja, mengekalkan kapasiti baja, mengurangkan kehilangan nutrien yang berkesan, baja untuk jangka masa yang panjang, supaya pelbagai baja kimia cepat dari "ribut, sengit, pendek" menjadi "lambat, stabil,

Ketiga, untuk meningkatkan keasaman tanah, mengurangkan kesan sampingan faktor-faktor toksik.

Keempat, aktiviti kehidupan mikroba untuk menyediakan nutrien yang diperlukan untuk mempromosikan pembiakan dan aktiviti mikroba, dan meningkatkan aktiviti mikroorganisma.

5, untuk meningkatkan kecekapan baja, asid humic dan nitrogen, hasil baja nitrogen boleh meningkat sebanyak kira-kira 10%, penggunaan fosforus boleh lebih daripada dua kali ganda.

6, boleh percambahan awal dan meningkatkan kadar percambahan benih dan kadar kemunculan, dengan kepekatan asid humic tertentu, boleh tumbuh 1-3 hari lebih awal, kadar kemunculan meningkat sebanyak 10% -25%.

Tujuh, untuk menggalakkan perakaran dan meningkatkan keupayaan penyerapan air akar, dengan asid humik dip akar akar, akar tanaman cepat, nombor akar, meningkatkan berat badan, dan meningkatkan akar kapasiti penyerapan nutrien.

Lapan, boleh meningkatkan pembangunan organ pembiakan, pembungaan awal, meningkatkan kadar pendebungaan, meningkatkan berat bijirin, berat buah.

9, untuk meningkatkan rintangan tanaman, penggunaan rintangan humik tanaman sejuk dan rintangan kemarau, rintangan penyakit ketara dipertingkatkan.

10, untuk merangsang pertumbuhan tanaman dan pembangunan, penggunaan asid humat dapat meningkatkan aktiviti pelbagai enzim, meningkatkan keupayaan tanaman untuk menyerap air dan nutrien, meningkatkan metabolisme tanaman, mempercepat pertumbuhan dan pembangunan, kematangan awal, meningkatkan kualiti.