Rumah > Berita > Kandungan

Kimia Asam Humic

Aug 10, 2017

Asid humik adalah sisa-sisa haiwan dan tumbuh-tumbuhan, Asid Humik terutamanya sisa tumbuhan, melalui penguraian dan transformasi mikroorganisma, Asid Humik serta satu siri proses kompleks tindak balas kimia Bumi dan pengumpulan kelas bahan-bahan organik . Ia terdiri daripada kumpulan aromatik dan kumpulan asid organik yang banyak berfungsi, dengan aktiviti fisiologi yang baik dan penyerapan, kompleks, Asid Humik Asid dan fungsi lain. Unsur-unsur utama asid humat terdiri daripada karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen dan belerang, yang merupakan sejenis senyawa aromatik fenol polen dan senyawa nitrogen.

Ia diagihkan secara meluas dalam arang batu rendah, tanah, sedimen air, kotoran hewan Humic, baja organik, sisa tumbuhan dan haiwan, dan sebagainya. Tanah yang sering kita lihat adalah berkurang, ia adalah kandungan asid hampa tertinggi (30 ~ 80%) dalam arang batu rendah (arang batu lempung, lignit, gambut), diikuti dengan kompos organik (kira-kira 5 hingga 20%), kerana ia mengandungi asid humik (tanah dengan asid hara kurang kuning). Penjanaan semula asid humik boleh dibentuk oleh pengoksidaan tiruan (contohnya melalui udara, ozon atau asid nitrik).

Menurut keterlarutan dan klasifikasi warna dalam pelarut, Asam Humik ia boleh dibahagikan kepada tiga komponen: ① larut dalam aseton atau etanol dipanggil asid humik coklat; ② tidak larut dalam aseton dipanggil asid humik hitam; bahagian ③ larut dalam air atau asid cair dipanggil asid fulvik yang digunakan dalam pertanian sebagai aditif tanah nutrien, perakaran dan kuat baja akar aditif, agen amelioration tanah, pengawal pertumbuhan tumbuhan Asid Humic, ejen kompaun baja foliar, agen tahan sejuk, kemarau agen resin, synergist baja kompaun, dan sebagainya, dengan nitrogen, fosforus, kalium dan lain-lain unsur baja asid humic, Asid Humic dengan kecekapan baja, tanah yang lebih baik, Merangsang pertumbuhan tanaman, meningkatkan kualiti produk pertanian dan fungsi lain . Asid humic magnesium, asid humic Acid humic acid, asid humic acid urea mempunyai kesan yang baik terhadap kekurangan magnesium tanah, kekurangan zink jagung dan kekurangan zat besi buah, yang dapat meningkatkan keberkesanannya dan menghalang residu, dan asam humik natrium adalah berkesan dalam rawatan penyakit penyakit pokok epal.

Pengawal selia pertumbuhan tanaman spektrum luas, yang menggalakkan perkembangan tumbuhan khususnya, dapat mengawal pembukaan stomata Daun, mengurangkan transpirasi dan memainkan peranan penting dalam ketahanan kemarau, boleh meningkatkan daya tahan, meningkatkan pengeluaran dan meningkatkan kualiti, Asam Humik aplikasi utama gandum, jagung Asam Humic, ubi jalar, madu, beras, kapas, kacang tanah, rogol, tembakau, mulberi, buah-buahan, sayur-sayuran, dan sebagainya, dan beberapa racun perosak bukan alkali bercampur-campur, dan sering sinergis sinergi.

Ion klorin yang rendah dalam baja sebatian sulfur berasaskan, Asid Humik piawaian kebangsaan kurang daripada 3%, dan mengandungi sebilangan besar unsur sulfur, boleh meningkatkan gejala kekurangan sulfur tanah secara berkesan; baja majmuk berasaskan klorin mengandungi sebilangan besar unsur klorin, yang mempunyai kesan buruk terhadap sesetengah tanaman. Urea (n-amide nitrogen) urea di dalam tanah melalui rembesan mikrob tanah kesan urease, hidrolisis ke dalam ammonium karbonat atau amonium bikarbonat apabila air sesuai, semakin tinggi suhu, semakin cepat hidrolisis disampaikan kepada ammonium karbonat, lebih cepat Kecekapan baja adalah, semakin tinggi pesat, Ammonium carbonate Humic sangat tidak stabil, Oleh itu, apabila menggunakan baja sebatian, tanah harus ditutup untuk mencegah hilangnya nitrogen.

Kandungan ion klorida dalam baja sebatian sulfur adalah sangat rendah, ion klorin dibuang semasa proses pengeluaran, dan ion klorin tidak dikeluarkan dalam proses pengeluaran, Asam Humik yang berbahaya kepada tanaman klorin. Oleh itu, produk mengandungi sejumlah besar unsur klorin; dalam proses pengeluaran, air kencing lebur yang dibuat urea atau air kencing cair pemanasan urea pepejal disiapkan menjadi buburan dengan potassium chloride atau kalium sulfat.