Rumah > Berita > Kandungan

Tindakan Langsung Asam Humik

Nov 02, 2017

Asid humik adalah campuran semula jadi makromolekul organik. Secara umumnya wujud, kadar asid humic tanah adalah asid hama tanah yang terbesar, campuran kompleks kimia fizikal berat molekul heterogen lebih tersebar, campuran dibuat dari berat molekul yang semula jadi, tinggi kuning, hitam, amorfus , gel, dengan lemak dan aromatiknya polyelectrolyte organik, tidak boleh dinyatakan dalam satu formula struktur kimia.

Di mana asalnya asid humik

1. Asid humic tanah dilahirkan dengan campuran jenis khas molekul organik yang besar yang membentuk tumbuhan di bawah tindakan mikroorganisma.

2. Asid humic arang adalah campuran sekumpulan sebatian organik molekul yang besar yang dibentuk oleh proses penguraian dan penukaran mikroorganisma dan kimia geologi jangka panjang.

Fungsi dan fungsi struktur asid humik

1, struktur,

Asid humik adalah sejenis asid lemah organik semulajadi, yang terdiri daripada tiga bahagian: asid hibrid kuning, asid hayat hitam dan asid hibik coklat.

2. Komposisi unsur

Asid humik arang dan asid humik dalam bahan organik tanah dengan struktur dan sifat asid humik yang mengandungi unsur-unsur utama karbon, hidrogen, oksigen, dan sejumlah kecil nitrogen dan sulfur, di samping itu terdapat pelbagai kumpulan berfungsi.

3. Peranan asid humat

Dalam bahan organik tanah, asid hibik adalah yang paling biasa. Asid humik dalam kualiti yang mengakis adalah badan utama dan garam yang digabungkan dengan ion logam. Asid humik adalah bahagian organik yang paling aktif dan berkesan.

(1) kesan langsung asid humatik

Menggalakkan pertumbuhan tumbuhan dan hasil tanaman.

(2) tindakan tidak langsung

Tindakan fizikal

A. memperbaiki struktur tanah. B. Keretakan tanah dan kawalan hakisan. C. Meningkatkan kapasiti pegangan air tanah dan meningkatkan rintangan sejuk. D. menjadikan tanah gelap dan memberi manfaat kepada penyerapan tenaga solar. Kimia. A. menyesuaikan PH tanah. B. meningkatkan dan mengoptimumkan penyerapan nutrien dan air tumbuhan. C. Meningkatkan kapasiti penampan tanah. D. Di bawah keadaan alkali, ia adalah agen chelating semula jadi (dengan chelation ion logam, tempoh promosi diserap oleh tumbuhan). E. kaya dengan bahan organik dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan. F. meningkatkan kelarutan baja organik dan mengurangkan kehilangan baja. G. Transform unsur-unsur nutrien ke dalam keadaan mudah diserap oleh tumbuhan. H. boleh menguatkan tumbuh-tumbuhan pada penyerapan nitrogen, mengurangkan penetapan fosforus, boleh dimasukkan ke dalam unsur-unsur NPK, seperti penyimpanan kotak penyimpanan tanah di dalam tanah, dan dapat mempercepat proses unsur-unsur nutrien ke dalam tanaman, memperbaiki kesan aplikasi daripada baja tak organik, katakan demikian, asid humic adalah unsur pemakanan tumbuhan dan bahan aktif fisiologi "rizab".

bioatan

A. merangsang pertumbuhan dan pembiakan mikroorganisma yang bermanfaat di dalam tanah. B. meningkatkan daya tahan tumbuhan semulajadi dan rintangan serangga.

Jenis dan sifat asid humat biasanya digunakan

Pada masa ini, asid humat yang digunakan dalam baja dibahagikan kepada asid humor lignite, melancarkan asid humic arang dan gambut (asid humik).

1, lignit asid humic adalah tahap kedua dalam proses arang batu (batu) produk, untuk peringkat bitumen tidak termasuk asid hibrid, kandungan asam humat lignit dalam 1-85% biasanya, penampilan lignite adalah coklat, beberapa dalam hitam, boleh dibahagikan dengan darjah kedalaman

(1) lignit seperti tanah: tahap arang batu agak cetek, kandungan karbon rendah, kandungan asid humik lebih tinggi, biasanya melebihi 40%.

(2) lignite cerah: arang arang lebih mendalam, kandungan karbon lebih tinggi, kandungan asid humat lebih rendah, umumnya 1-10%.

(3) lignit padat: antara (1) dan (2), kandungan asid humat purata boleh mencapai kira-kira 30%.

2. Cuaca arang batu asid humic dikenali sebagai arang batu. Pendekatan umum atau pendedahan kepada permukaan lignit, batu arang bitumen, antrasit, melalui udara, sinar matahari, hujan dan salju, angin, pasir, pembekuan dan penyusupan lain luluhawa, dan membentuk produk. Asam humik yang dihasilkan daripada proses ini adalah asid humik arang batu cuaca, juga dikenali sebagai asid hayat semula semula jadi. Dalam cuaca arang batu, kandungan asid humat bervariasi dan boleh berkisar antara 5 hingga 80 peratus.

3. Gambut (gambut, rumput, dan lain-lain) asid huru-hara

Gambut adalah peringkat awal arang batu, juga dikenali sebagai gambut, dan kandungan asam humik di gambut China ialah 20 hingga 40%. Bahan organik di gambut terdiri daripada sisa tumbuhan dan asid humik yang tidak dipetik. Kandungan asid humik di gambut China ialah 20 hingga 40%.