Rumah > Berita > Kandungan

Fungsi dan fungsi Asid Humik

Oct 26, 2017

Asid humik adalah campuran sebatian makromolekul organik semulajadi. Secara umumnya terdapat sifat asid humatik di dalam tanah adalah asid hayat tanah yang terbesar, fizikokimia campuran kompleks heterogen berat molekul adalah polydisperse, campuran adalah semula jadi, berat molekul yang tinggi, kuning ke hitam, Amorf, koloid, lemak dan komposisi polyelectrolyte organik aromatik, tidak boleh menggunakan struktur kimia tunggal yang.

Di mana asalnya asid hibrid?

1, asid humic tanah dilahirkan, terutamanya tumbuhan di bawah tindakan mikroorganisma dalam pembentukan kelas campuran sebatian organik macromolecular khas.

2, asid humic arang batu adalah penguraian mikroba dan transformasi tumbuhan, tetapi juga selepas kesan geologi dan kimia jangka panjang, dan pembentukan kelas campuran campuran makromolekul organik.

Fungsi dan Fungsi Struktur Asam Humik

1, struktur

Asid humik adalah sejenis asid lemah organik semula jadi, terdiri daripada asid fulvic, asid fulvic hitam dan asid coklat tiga bahagian.

2, komposisi elemen

Asid hayat arang batu dan bahan organik tanah dalam asid humat mempunyai struktur yang sama dan sifat unsur-unsur utama karbon asid humic, hidrogen, oksigen, terdapat sejumlah kecil nitrogen dan sulfur, di samping pelbagai kumpulan berfungsi.

3, peranan asid humat

Bahan organik tanah secara amnya di atas asid humat, asid humat dalam asid yang menghakis adalah badan utama dan gabungannya dengan ion logam, asid hibik adalah bahagian organik yang paling aktif dan paling berkesan.

(1) kesan langsung asid humatik

Menggalakkan pertumbuhan tumbuhan dan meningkatkan hasil tanaman.

(2) kesan tidak langsung

Peranan fizikal

A. Meningkatkan struktur tanah. B. Pencegahan retak dan hakisan tanah. C. meningkatkan kapasiti pegangan air tanah, meningkatkan rintangan sejuk. D. menjadikan warna tanah lebih gelap, kondusif untuk penyerapan tenaga solar.

② kesan kimia. A. Laraskan pH tanah. B. Meningkatkan dan mengoptimumkan penyerapan tumbuhan nutrien dan air. C. meningkatkan kapasiti penampan tanah. D. Dalam keadaan alkali, adalah agen chelating semula jadi (chelated dengan ion logam, menggalakkan penyerapan tumbuhan). E. Kaya dengan bahan organik dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan. F. Meningkatkan keterlarutan baja organik dan mengurangkan kehilangan baja. G. Unsur nutrien ditukar kepada keadaan mudah diserap oleh tumbuhan. H. boleh menguatkan penyerapan nitrogen tumbuhan, mengurangkan immobilization fosfor, boleh menembusi tanah dalam nitrogen, fosforus dan kalium dan unsur-unsur lain, kotak perlindungan yang disimpan di dalam tanah, dan boleh mempercepatkan proses nutrien ke dalam badan tumbuhan, memperbaiki Penggunaan baja bukan organik Oleh itu, asid humat adalah "rizab" untuk unsur-unsur nutrien tumbuhan dan bahan aktif fisiologi.

③ kesan biologi

A. merangsang pertumbuhan dan pembiakan mikrob yang bermanfaat di dalam tanah. B. untuk memperbaiki rintangan penyakit tanaman semulajadi, rintangan perosak.

Keempat, spesies dan ciri asid humik yang biasa digunakan

Pada masa ini, asid humic yang biasa digunakan sebagai baja dibahagikan kepada asid humor lignit, asid humic arang batu, gambut (asid humic padang rumput).

1, lignite asid humic adalah tahap kedua proses produk arang batu (diagenetik), fasa arang batu pahit tidak mempunyai asid hibrid, asid humic lignit dalam kandungan umum 1-85%, coklat coklat coklat, hitam, menurut ke kedalaman boleh dibahagikan kepada

(1) lignit tanah: tahap pengkelasan adalah cetek, kandungan karbon rendah, kandungan asid humik lebih tinggi, secara amnya lebih daripada 40%.

(2) arang batu coklat terang: tahap arang batu yang lebih dalam, kandungan karbon lebih tinggi, kandungan asid humic rendah, umumnya 1-10%.

(3) lignit padat: antara (1) dan (2) antara kandungan asid humik umum sehingga 30%.

2, asap humic arang batu lapang yang mengalir arang batu, biasanya dikenali sebagai Johnson. Umumnya hampir atau terdedah kepada permukaan lignit, arang bitumen, antrasit, melalui udara, cahaya matahari, hujan dan salji, pasir, beku dan lain-lain penyusupan luluhawa, dan pembentukan produk. Asam humik yang dihasilkan oleh proses ini melalukan asid humic arang batu, juga dipanggil asid humik semula jadi semula jadi, kandungan asid humik dalam arang batu cuaca yang berubah-ubah bervariasi, antara 5-80%.

3, gambut (gambut, gambut, dan lain-lain) asid humik

Gambut adalah peringkat awal pembentukan arang batu, juga dikenali sebagai gambut, kandungan asam humat gambut Cina dalam 20-40%. Gambut dalam bahan organik, tidak reput dengan sisa tumbuhan dan komposisi asid humik, kandungan asam humic gambut Cina 20-40%.