Rumah > Berita > Kandungan

Komposisi Bahan Asam Humik

Jul 03, 2017

Asid humik (Asid Humic, disingkat HA), umumnya dianggap sebagai kumpulan aromatik struktur, sifat campuran asid amorf yang serupa. Asid humik adalah sejenis polimer makromolekul organik semula jadi yang diuraikan dan disintesis oleh mikroorganisma dan tindakan geokimia. Asid Humik Ia terdiri daripada karbon, hidrogen, oksigen, nitrogen, fosforus, sulfur dan unsur-unsur lain. Komposisi, di samping itu juga mengandungi sejumlah kecil kalsium, magnesium, besi, silikon dan unsur-unsur lain. Struktur molekul sangat kompleks, dengan teras aromatik sebagai badan utama, dengan pelbagai kumpulan berfungsi, terutamanya hidroksil, hidroksil fenolik, Quinone asid Humik, alkohol hidroksil, karbon bukan quinone, metoksi dan sebagainya. Asid humik sering dirujuk sebagai asid humatik, juga termasuk asid fulvic (asid fulvic fonetik).

Asid humik berwarna coklat kepada serbuk longgar hitam, Asid Humik larut dalam alkali dan etilenediamin yang kuat dan pelarut organik polar yang mengandungi nitrogen yang lain. Asid Fulvic larut dalam air dan sebarang alkali, larutan berasid dan etanol dan pelarut organik lain. Asid humik mempunyai ciri-ciri kimia koloid, aktiviti permukaan, keasidan yang lemah dan kumpulan berfungsi asid, pertukaran ion, chelating kompleks, redoks, kestabilan kimia, fotodegradasi Asid Humic, pengubahsuaian kimia dan sebagainya, tetapi juga mempunyai aktiviti biologi.

Asid humik ditemui secara meluas dalam tanah, arang batu, air dan alam semula jadi yang lain. Asid hayat semula jadi boleh dibahagikan kepada asid humat tanah, asid humic arang, asid humic air dan sebagainya. Asid Humik Sebagai asid humat mempunyai fungsi khas, dalam kawalan pasir, peningkatan tanah, rawatan kumbahan bandar, pembinaan pertanian ekologi, pengeluaran pertanian hijau, pembangunan produk ubat dan penjagaan kesihatan dan sebagainya memainkan peranannya yang unik. Asid humik dalam persekitaran arus utama adalah kesihatan biologi dan manusia dari kesan perlindungan, Asam Humik tetapi terdapat beberapa ketoksikan dan faktor patogenik, mesti digunakan secara rasional. Pada masa ini dalam industri buah-buahan untuk membangunkan produk utama adalah baja, racun perosak, ejen penahan air.

Dengan industri baja global, terutamanya peningkatan keperluan baja industri, asid humic sebagai bahan mentah organik yang penting dan baja hijau, Asam Humik berkembang dengan lebih banyak perhatian oleh industri buah. Pada masa ini, peredaran pasaran baja asid hama berkaitan dengan pepejal, dua kategori cair.

Baja asid humik boleh meningkatkan tanaman ekonomi sebanyak 15-30%, sementara meningkatkan kualiti produk pertanian. Mengurangkan kandungan logam berat, nitrat, nitrit, racun serangga dan bahan berbahaya yang lain. Penggunaan baja asid humic, Asid Humic dapat meningkatkan kadar buah-buahan yang berkualiti, buah-buahan yang larut dalam kandungan padat dapat ditingkatkan 1-2%, warna berat adalah baik, rasa yang kuat, Buah Asam Humic yang besar. Asid humik sebagai baja pokok buah mempunyai fungsi berikut:

① meningkatkan pemakanan tanah. Asid humik di dalam tanah melalui penjerapan, kompleksasi, chelating, pertukaran ion dan kesan lain, atau secara tidak langsung melalui pengaktifan atau supaya enzim tanah, kapasiti pengayaan nutrien Asid Humic, boleh melindungi dan menyimpan nutrien. Ia memainkan peranan penting dalam pembentukan sumber nitrogen, penetapan nitrogen di atmosfer, mempromosikan pembubaran fosforus dan kalium yang tidak larut, mengurangkan kehilangan pelbagai unsur nutrien, dan mempromosikan pembentukan komponen anorganik dalam pelbagai batu atau mineral Secara beransur-ansur larut.

② memperbaiki struktur fizikal tanah. Asid Humik Keadaan gelling asid humik menyebabkan zarah-zarah tanah menjadi ikatan antara satu sama lain untuk membentuk agregat yang stabil, yang menggalakkan pembentukan agregat tanah. Asid humik boleh menjadikan warna tanah semakin mendalam, kondusif untuk penyerapan sinaran suria untuk meningkatkan suhu tanah.

③ memperbaiki kandungan lembapan tanah. Asid Humik Asid humik boleh meningkatkan kapasiti menahan air tanah sebanyak 5 hingga 10 kali.

④ tanah yang bertambah baik. Struktur asid humic adalah asid lemah - sistem alkali, keasidan tanah dan kealkalian mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan dan menampan, tetapi juga meningkatkan kapasiti pertukaran kation tanah, mengurangkan kandungan garam tanah.

⑤ mempromosikan aktiviti mikrob tanah. Asid Humik Untuk aktiviti mikrob tanah untuk menyediakan sumber tenaga utama, memperbaiki kumpulan mikroba tanah, sesuai untuk pertumbuhan dan pembiakan bakteria yang berfaedah.

⑥ mengurangkan pencemaran tanah. Asid Humik Pencemar tanah dengan penampan, pelemahan. Asid Humik Yang boleh menghalang aktiviti bakteria nitrifying dan denitrifying bakteria di dalam tanah dan mengurangkan penukaran nitrogen amonium ke nitrat nitrogen. Dan pembentukan sedikit logam berat di dalam tanah sukar untuk mengandung chelates macromolecular, mengurangkan pencemaran logam berat.