Rumah > Berita > Kandungan

Pembaikan Asid Humik Tanah

Sep 04, 2017

Pemulihan tanah merujuk kepada penggunaan kaedah fizikal, kimia dan biologi untuk memindahkan, menyerap, merendahkan dan menukarkan bahan cemar di dalam tanah, mengurangkan kepekatannya ke tahap yang boleh diterima, atau menukar bahan cemar toksik dan berbahaya ke dalam bahan yang tidak berbahaya. Dalam industri pembaikan tanah, teknologi pembaikan tanah sedia ada kepada lebih daripada 100 jenis teknologi yang biasa digunakan mempunyai lebih daripada 10 jenis, boleh dibahagikan kepada tiga kaedah fizikal, kimia dan biologi.

Pada asasnya, prinsip-prinsip teknikal pemulihan tanah yang tercemar mungkin termasuk:

(1) untuk mengubah kehadiran bahan pencemar di dalam tanah atau gabungan dengan tanah, mengurangkan penghijrahannya di alam sekitar dan bioavailabiliti;

(2) mengurangkan kepekatan bahan berbahaya di dalam tanah.

Dalam proses kawalan pencemaran tanah, penambahbaikan tanah, asid humik menunjukkan kesan yang lebih baik dan lebih baik.

Mengapa asid humik?

Asid humik adalah bahan organik makromolekul yang terdapat secara meluas.

Asid humik adalah tumbuhan dan haiwan tetap, terutamanya sisa tumbuhan, melalui penguraian dan transformasi mikroorganisma, serta satu siri proses geokimia yang disebabkan dan terkumpul kelas bahan organik. Beberapa proses penapaian dalam industri moden juga boleh menghasilkan asid humat.

Asid humik asid bahan mentah boleh dibahagikan kepada dua kategori: bahan arang dan non-arang batu.

Yang terdahulu termasuk gambut, lignit dan arang batu; antara mereka, kandungan asid humat 10-80%.

Rizab arang batu China sangat kaya, menurut maklumat, terdapat 5 bilion tan gambut, lignit 126.5 juta tan, arang batu cuaca masih tidak ada data statistik.

Yang kedua termasuk tanah, air, kulat dan bahan bukan arang batu lain, seperti phenol, quinones, karbohidrat dan bahan lain, mereka bio-fermentasi, pengoksidaan atau sintesis boleh menghasilkan bahan-bahan humik, seperti pasaran sekarang, Asid humik yang terhasil .

Asid humik adalah komponen utama humus, struktur kimia adalah kompleks, mengandungi karboksil, fenol, keton, hidroksil fenolik dan lain-lain kumpulan berfungsi aktif campuran, struktur khas asid humic dan sifat fizikal dan kimia keputusannya dalam pemulihan ekologi Mengenai peranan penting.

Bagaimana asid humik membetulkan tanah

Asid humik pada "logam berat dan bahan pencemar organik toksik" pemulihan tanah yang tercemar terutamanya termasuk: asid humat pada logam berat dan bahan penjerapan penjerapan organik; redox; dan asid hibik boleh menggalakkan mikroorganisma tanah pada degradasi pencemar organik.