Rumah > Berita > Kandungan

Fungsi Struktur Asam Humik

Aug 17, 2017

Satu, yang dipanggil asid humat

Asid humik adalah campuran sebatian makromolekul organik semulajadi. Secara umumnya, sifat asid humik di dalam tanah adalah yang terbesar, asid humic tanah adalah fizikokimia berat molekul kompleks heterogen polydisperse, campuran diperbuat daripada berat molekul semula jadi, kuning ke hitam, Amorf, koloid, berlemak dan komposisi polyelectrolyte organik aromatik, tidak boleh menggunakan struktur kimia tunggal yang.

Kedua, di manakah berasal dari humik?

1, asid humic tanah dilahirkan, terutamanya tumbuhan di bawah tindakan mikroorganisma dalam pembentukan kelas campuran sebatian organik makromolekul khas.

2, asid humic arang batu adalah penguraian mikroba dan transformasi tumbuhan, tetapi juga selepas kesan geologi dan kimia jangka panjang, dan pembentukan kelas campuran campuran makromolekul organik.

Ketiga, struktur dan fungsi asid humik

1, struktur

Asid humik adalah sejenis asid lemah semula jadi organik, terdiri daripada asid fulvic, asid fenik hitam dan tiga asid coklat.

2, komposisi elemen

Asid hayat arang batu dan bahan organik tanah dalam asid humat mempunyai struktur yang sama dan sifat unsur-unsur utama karbon asid humic, hidrogen, oksigen, terdapat sejumlah kecil nitrogen dan sulfur, di samping pelbagai kumpulan berfungsi.

3, peranan asid humat

Kebanyakan bahan organik tanah adalah asid huru-hara, asid humat dalam asid menghakis adalah badan utama dan gabungannya dengan ion logam, asid humat adalah bahagian paling aktif dan paling berkesan dalam bahan organik.

(1) kesan langsung asid humatik

Menggalakkan pertumbuhan tumbuhan dan meningkatkan hasil tanaman.

(2) kesan tidak langsung

Peranan fizikal

A. Meningkatkan struktur tanah. B. Pencegahan retak dan hakisan tanah. C. meningkatkan kapasiti pegangan air tanah, meningkatkan rintangan sejuk. D. menjadikan warna tanah lebih gelap, kondusif untuk penyerapan tenaga solar. ② kesan kimia. A. Laraskan pH tanah. B. Meningkatkan dan mengoptimumkan penyerapan tumbuhan nutrien dan air. C. meningkatkan kapasiti penampan tanah. D. Dalam keadaan alkali, adalah agen chelating semula jadi (chelated dengan ion logam, menggalakkan penyerapan tumbuhan). E. Kaya dengan bahan organik dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan tumbuhan. F. Meningkatkan keterlarutan baja organik dan mengurangkan kehilangan baja. G. Unsur nutrien ditukar kepada keadaan mudah diserap oleh tumbuhan. H. dapat menguatkan penyerapan nitrogen tumbuhan, mengurangkan fosforus penetapan, dapat menembusi tanah nitrogen dan fosforus dan unsur-unsur lain, kotak perlindungan yang disimpan di dalam tanah, dan dapat mempercepat proses nutrisi ke dalam badan tanaman, meningkatkan penggunaan pupuk anorganik Oleh itu, asid humat adalah "rizab" untuk unsur-unsur nutrien tumbuhan dan bahan aktif fisiologi.

③ kesan biologi

A. Merangsang pertumbuhan dan pembiakan mikroorganisma yang bermanfaat di dalam tanah. B. untuk memperbaiki rintangan penyakit tanaman semulajadi, rintangan perosak.

Keempat, spesies dan ciri asid humik yang biasa digunakan

Pada masa ini, asid humic yang biasa digunakan sebagai baja dibahagikan kepada asid humor lignit, asid humic arang batu berapi, gambut (asid humic padang rumput).

1, lignit asid humic adalah tahap kedua proses produk arang batu (diagenesis), fasa arang batu pahit tidak mempunyai asid hibrid, asid humic lignit dalam kandungan umum 1-85%, coklat arang batu penampilan, hitam, menurut ke kedalaman boleh dibahagikan kepada

(1) lignit tanah: tahap pengkelasan adalah cetek, kandungan karbon rendah, kandungan asid humik lebih tinggi, secara amnya lebih daripada 40%.

(2) arang batu coklat terang: tahap arang batu yang lebih dalam, kandungan karbon lebih tinggi, kandungan asid humic rendah, umumnya 1-10%.

(3) lignit padat: antara (1) dan (2) antara kandungan asid humik umum sehingga 30%.

2, asap humic arang batu lapang yang mengalir arang batu, biasanya dikenali sebagai Johnson. Secara amnya hampir atau terdedah kepada permukaan lignit, arang bitumen, antrasit, melalui udara, cahaya matahari, hujan dan salji, pasir, beku dan lain-lain cuaca penyusupan, dan pembentukan produk. Asam humic yang dihasilkan oleh proses ini telah menjadi asid humic asid hibic, juga dikenali sebagai asid humat semula semula jadi, kandungan asid humat dalam arang batu cuaca yang berubah-ubah sangat berkisar antara 5-80%.

3, gambut (gambut, gambut, dan lain-lain) asid humik

Gambut adalah peringkat awal pembentukan arang batu, juga dikenali sebagai gambut, kandungan asam humat gambut Cina dalam 20-40%. Gambut dalam bahan organik, tidak reput dengan sisa tumbuhan dan komposisi asid humik, kandungan asam humic gambut Cina 20-40%.

Kelima, prospek pembangunan baja asid hama

1, keseluruhan proses makanan hijau, sistem teknologi kawalan kualiti, keseluruhannya telah mencapai EU, Amerika Syarikat, Jepun dan negara-negara maju lain, kualiti makanan dan standard keselamatan, telah dalam piawaian antarabangsa, tetapi bagaimana untuk menghasilkan keselamatan makanan hijau masalah asas terletak pada bagaimana untuk mengatasi dan Untuk mencegah masalah pencemaran tanah Dari perspektif persenyawaan, kita harus mematuhi gabungan baja organik dan tidak organik, penggunaan baja asid hama adalah satu-satunya pilihan, asid hama dan baja boleh digabungkan untuk mencapai 1 +1> 2 kesan bersepadu.