Rumah > Berita > Kandungan

Asid Humik Peranan

Jul 25, 2017

Asid hayat perlindungan asid hayat merujuk kepada asid hama dan racun makhluk perosak melalui ikatan ionik, ikatan hidrogen, pemindahan proton, pemindahan elektron, kerumitan Asid Humik dan interaksi lain dengan cara, dan menghasilkan sejenis kompleks polimer racun makhluk perosak. Kajian dan amalan menunjukkan bahawa asid humik dan racun perosak, racun kulat, kompleks racun Asam Humic, boleh memainkan peranan dalam meningkatkan keberkesanan dan mengurangkan ketoksikan.

Penyelesaian: asid humic boleh memainkan peranan surfaktan, ketegangan permukaan garam logam adalah lebih rendah daripada ketegangan permukaan air, racun perosak boleh menghasilkan penyebaran ketara dan kesan pengemulsian, boleh meningkatkan keterlarutan racun perosak yang larut;

Sinergi: asid humic boleh meningkatkan penyerapan tumbuhan racun perosak, racun perosak Asid Humik dan pengawal selia tumbuh tumbuhan boleh memperbaiki aktiviti biologi, dengan ketara dapat meningkatkan keberkesanan racun perosak;

Kesan pelepasan yang berkekuatan: asid humat pada kadar penguraian racun perosak mempunyai kesan menghalang yang ketara, asid Humik dan lebih banyak jumlah asid humatik, semakin perlahan kelajuan;

Kesan toksik: Asid humik boleh memisahkan aktiviti enzim-enzim yang beracun kepada racun perosak, merangsang aktiviti enzim untuk menghina racun perosak, Asid Humik mengurangkan dan mengurangkan toksisiti racun perosak.

Mikrob tanah adalah salah satu sebab penting dalam komposisi tanah, transformasi bahan organik tanah, peredaran nutrien, dan bahan bioaktif penting - enzim dalam proses aktiviti kehidupan tumbuhan. Asid humik boleh menggalakkan aktiviti mikrob tanah, Asid Humik meningkatkan jumlah mikrob tanah dan meningkatkan aktiviti enzim tanah, dan lain-lain, telah disahkan oleh banyak data penyelidikan di rumah dan di luar negara. Dan bersetuju bahawa penggunaan asid humatik untuk bakteria aerobik, actinomycetes, Asam Humik bilangan bakteria penguraian gentian meningkat lebih banyak. Adalah bermanfaat untuk mempercepatkan penggabungan bahan organik dan mempromosikan pembebasan nutrien. Oleh itu, penggunaan asid humik, boleh mengawal buah-buahan yang rosak, daun kuning asid Humic, risalah, layu fusarium.

Dengan perkembangan pesat industri kimia China, bilangan pengeluaran baja kimia dan penggunaan peningkatan, peningkatan baja ke atas pembangunan pengeluaran pertanian pastinya memainkan peranan penting, tetapi dengan peningkatan jumlah baja kimia, biaya baja Asam Humik , penggunaan baja Pengurangan kadar dan isu-isu lain, tetapi juga secara beransur-ansur dicerminkan.

Pada masa ini, kadar baja nitrogen China 30-50%, kadar penggunaan fosfat 10-20%, kadar penggunaan potash 50-70%, bagaimana meningkatkan penggunaan baja, telah menjadi dunia yang sangat penting dalam topik penyelidikan. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan kadar penggunaan baja. Asid Humik Pada masa ini, hasil yang paling berkesan ialah menggunakan bahan aktif secara biologi untuk mengaktifkan asid humat, Asid Humik meningkatkan aktiviti kimia dan aktiviti biologi, seperti gabungan kimia, penjerapan, chelating, penyebaran mikroba dan sebagainya.

Asid humik mengandungi pelbagai kumpulan berfungsi, asid hibrid diaktifkan asid hibik menjadi bahan bioaktif yang sangat efisien, pertumbuhan tanaman dan metabolisme fisiologi dalam rangsangan vivo, Asid Humik ciri ini tidak terdapat dalam baja umum, aktiviti asid hayat diaktifkan aktif aktiviti biologi yang cekap Bahan mengikut kepekatan tertentu merendam, mencelupkan akar, dicelup di akar, menyembur asid Humic, menyiram, jadi baja asas, dan lain-lain, pada pelbagai tanaman mempunyai kesan merangsang jelas. Asid Humik Prestasi komprehensif dalam mempromosikan pembangunan akar, hasil tanaman, faktor kualiti, kesan yang baik.