Rumah > Berita > Kandungan

Asid Humik Kaedah Penyimpanan

Sep 25, 2017

Asid humik adalah bahan organik yang digunakan secara meluas, digunakan secara meluas dalam bidang pertanian, perhutanan, peternakan, petroleum, industri kimia, bahan binaan, perubatan, kesihatan, perlindungan alam sekitar dan bidang lain. Terutama sekarang, promosi pertanian ekologi, pengeluaran pertanian bebas pencemaran, makanan hijau, perlindungan alam sekitar bebas pencemaran dan lain-lain, menjadikan "asid hibrid" sangat dipuji. Ternyata kehidupan manusia tidak boleh hidup tanpa asid humat.

Asid humik adalah sisa tumbuhan dan haiwan, terutamanya sisa tumbuhan, melalui penguraian dan transformasi mikroorganisma, dan pengumpulan kelas bahan organik melalui satu siri proses proses geokimia. Ia adalah jumlah yang mengejutkan, berbilion tan. Sungai dan tasik, arang batu tanah, kebanyakan permukaan mempunyai kesannya. Kerana kewujudannya yang meluas, kesannya di bumi juga hebat, melibatkan kitaran karbon, pengumpulan migrasi mineral, kesuburan tanah, keseimbangan ekologi dan aspek lain. Jumlah asid humic yang terkandung dalam tanah adalah yang terbesar, tetapi kandungannya kurang daripada 1% secara purata, dan jumlah air garam tidak kecil, tetapi kepekatannya lebih rendah. Sumber asid humik yang paling menjanjikan untuk dieksploitasi adalah arang batu kalori rendah, seperti gambut, lignit dan arang batu cuaca. Antaranya, kandungan asid humat mencapai 10-80%. Rizab arang batu China sangat kaya. Menurut data, ada 5 bilion tan gambut, 126.5 juta tan lignit dan tidak ada statistik mengenai arang batu cuaca. Dalam pengertian ini, pengeluaran dan penggunaan asid humik juga merupakan salah satu aspek industri kimia arang batu. Struktur asas makromolekul asam humik adalah cincin aromatik dan cincin lipid, yang mempunyai kumpulan berfungsi karboksil, hidroksil, karbonil, quinone dan metoksil.

Status quo survival

Humus dihasilkan oleh bahan biologi kematian, seperti lignin, yang boleh dihancurkan oleh degradasi mikroba dan tidak dapat dihancurkan lagi. Prestasi dan struktur spesifiknya bergantung kepada keadaan spesifik sampel tertentu dari sumber air atau tanah. Bagaimanapun, walaupun sumber humus berbeza, prestasinya sangat serupa. Asid humik boleh dibahagikan kepada tiga bahagian utama dalam tanah dan sedimen: asid humik (HA), asid fulvic (FA) dan humin (HM). HA larut dalam asas, tetapi tidak larut dalam air dan asid; FA boleh larut dalam alkali dan larut dalam air dan asid; Dan HM larut dalam alkali cair, tidak larut dalam air dan asid. Keupayaan untuk menyerang ion-ion logam di dalam air untuk memudahkan pemindahan unsur-unsur nutrien ke tanaman dan untuk memperbaiki struktur tanah adalah kondusif kepada pertumbuhan tanaman. Ia mempunyai fungsi pertukaran, penjerapan, kompleks dan chelation ion logam; Sebagai polyelectrolyte dalam sistem penyebaran, ia mempunyai fungsi pembekuan, penggabungan dan penyebaran. Molekul asid humik mempunyai bilangan radikal bebas tertentu, yang mempunyai aktiviti fisiologi.

Kaedah pengeluaran

Ia boleh membentuk semula asid humik oleh pengoksidaan tiruan (seperti udara, ozon atau rawatan asid nitrik), seperti asid humat nitrik. Kaedah ekstraksi adalah untuk merawat dengan asid terlebih dahulu, keluarkan beberapa mineral, dan kemudian ekstrak dengan larutan alkali cair dan pengasidan asid, dan kemudian pemendakan asid humik boleh diperolehi. Menurut kelarutan asid humat dalam pelarut, ia boleh dibahagikan kepada tiga komponen: satu larut dalam aseton atau etanol dipanggil asid saproik coklat; Bahagian aseton yang tidak larut dipanggil asid saproik hitam; Bahagian yang larut dalam air atau asid cair dipanggil asid kekuningan. Struktur asas makromolekul asam humik adalah cincin aromatik dan cincin lipid, yang mempunyai kumpulan berfungsi karboksil, hidroksil, karbonil, quinone dan metoksil. Ia mempunyai fungsi pertukaran, penjerapan, kompleks dan chelation ion logam; Sebagai polyelectrolyte dalam sistem penyebaran, ia mempunyai fungsi pembekuan, penggabungan dan penyebaran. Molekul asid humik mempunyai bilangan radikal bebas tertentu, yang mempunyai aktiviti fisiologi.

Kaedah penyimpanan

Gunakan pakej besi besi 200kg yang bersih dan kering. Produk ini basah dan kuat. Ia mesti disimpan di gudang kering dan berventilasi. Ia dilarang terdedah kepada hujan. Proses pengangkutan hendaklah mengelakkan pertembungan yang ganas jika berlaku kerosakan. Tempoh jaminan simpanan adalah satu tahun.