Rumah > Berita > Kandungan

Pelbagai jenis asid humik

Oct 09, 2017

Asid humik adalah pelbagai. Asid humik mineral semulajadi terutamanya haiwan dan haiwan kekal selepas penguraian mikroba pembentukan bahan organik, tanah biasa, gambut dan arang batu cuaca, pertumbuhan tumbuhan dan ekosistem tanah memainkan peranan penting.

Baja asid humik memainkan peranan penting dalam asid humatik, diikuti oleh beberapa nutrien besar, jejak, mikrob dan lain-lain. Struktur dan sifat kompleks asid humik, secara semulajadi diputuskan untuk baja asid hibrid adalah baja organik pelbagai fungsi. Antaranya, peningkatan sifat tanah adalah salah satu peranan penting dalam asid humat.

Tanah asid yang lebih baik dan tanah masin

Struktur agregat adalah asas kesuburan tanah. Aplikasi setempat baja asid hibrid membuktikan bahawa baja asid humic dapat meningkatkan struktur agregat tanah. Menurut Akademi Sains China, Shenyang aplikasi ujian ekologi, penggunaan baja asid humic tanah agregat air-stabil meningkat sebanyak 10% hingga 20%; penggunaan ujian baja sebatian asid bio-humik, struktur agregat air tanah stabil juga meningkat dengan ketara. Selepas penggunaan baja, tanah longgar, pertumbuhan tumbuhan yang kuat, rintangan tanah yang dipertingkatkan.

Penggunaan asid humik utama dalam pertanian

1, boleh menggalakkan pembahagian sel dan pertumbuhan untuk merangsang tanaman untuk mengambil akar, boleh digunakan sebagai serbuk rooting semulajadi, juga boleh digunakan untuk berpakaian benih dan penggunaan akar.

2, boleh meningkatkan kandungan gula tanaman, supaya tanaman dengan keupayaan anti-lelah untuk mengelakkan reput, reput akar, mengurangkan perosak dan penyakit, mengurangkan kekuatan pembukaan stomatal daun tumbuhan, mengurangkan transpirasi daun, supaya badan air untuk memperbaiki keadaan, Adalah agen rintangan kemarau semula jadi yang kuat.

3, untuk meningkatkan struktur tanah, menggalakkan pembentukan struktur agregat tanah, mempercepat penguraian bahan organik penukaran, terutamanya untuk penggunaan tunggal tunggal baja kimia, pembaikan mesin, tanah pertanian yang disebabkan oleh kesan peningkatan tanah yang ketara.

4, meneutralkan pH tanah, untuk mendamaikan nilai PH tanah, meningkatkan unsur surih dari akar ke daun atau bahagian lain dari operasi metabolisme dipercepatkan penyerapan produk utama, dengan itu meningkatkan kualiti produk pertanian.

Produk asid humik adalah kegunaan utama dalam industri

1, pengikat briket. Tambah sedikit bijirin yang baik, pengedaran permukaan yang baik, supaya briket mempunyai kekuatan dan kestabilan yang cukup panas dan sejuk.

2, bahan tambahan seramik. Boleh meningkatkan kekuatan bilah seramik sekitar 80%, indeks kepekalan 40% atau lebih, dapat meningkatkan lumpur, aliran buburan glasir lebih dari 50%, gelang yang baik, untuk memperbaiki tubuh hijau bunga biru dan kemampuan penyerapan sayuran

3, bantuan penggerudian minyak. Boleh meningkatkan pelinciran dinding, kesan menusuk anti-runtuh adalah penting.

4, boleh digunakan sebagai makanan, bahan tambahan perubatan, detergen dandang dan penstabil kualiti air.