Rumah > Berita > Kandungan

Ciri cecair

Sep 05, 2017

Cecair adalah salah satu daripada tiga bentuk fizikal utama. Ia tidak mempunyai bentuk yang pasti dan sering dipengaruhi oleh bekas. Tetapi isipadunya tetap di bawah tekanan dan invarian suhu. Di samping itu, tekanan yang dikenakan oleh cecair di sebelah bekas adalah berbeza daripada keadaan lain.

Tidak ada bentuk pasti, ia adalah cecair, dan ia sering dipengaruhi oleh bekas. Bentuk bekas, cecair, bentuk cecair. Ia mempunyai isipadu tertentu, dan isipadu cecair adalah tetap di bawah tekanan dan invarian suhu. Sukar untuk dimampatkan ke dalam jumlah yang lebih kecil.

Hubungan dengan suhu tekanan: jumlah cecair adalah tetap di bawah tekanan dan invarian suhu. Di samping itu, cecair menimbulkan tekanan di sisi bekas serta keadaan fizikal lain. Tekanan ini dihantar ke semua arah, tidak berkurang dan bertambah dengan kedalaman (semakin mendalam air, semakin besar tekanan air).

Peningkatan suhu atau tekanan yang dikurangkan biasanya boleh menguapkan cecair dan menjadi gas, seperti pemanasan air ke wap air. Tekanan atau penyejukan secara umumnya boleh menguatkan cecair dan menjadi pepejal, seperti mengurangkan air ke ais. Walau bagaimanapun, tekanan sahaja tidak mencairkan semua gas, seperti oksigen, hidrogen, dan helium.

Cecair dan tekanan

Apabila tekanannya adalah P ketika tekanannya adalah P:

P = rho GH

Rho adalah kepadatan cecair.

G = graviti

H = pusat titik ke permukaan cecair

Cecair adalah cecair, dan dalam apa bentuk bentuknya dalam bentuk itu. Apabila van der Waals molekul cecair rosak, objek itu berubah menjadi keadaan gas; Apabila haba di antara molekul cecair berkurang, ikatan kimia di antara molekul boleh terbentuk, dan ikatan kimia menjadi pepejal apabila molekul menguasai.

Ciri-ciri cecair dan pepejal, cecair dan isotropik (sifat-sifat fizikal pada arah yang berbeza), kerana objek dari pepejal kepada cecair, kerana kenaikan suhu menjadikan gerakan atom atau molekul, dan tidak lagi dapat mengekalkan kedudukan tetap asal, jadi aliran dijana. Tetapi pada masa ini tarikan antara molekul atau atom lebih besar, supaya mereka tidak menyebarkan, jadi cecair masih mempunyai jumlah tertentu.

Malah, banyak kawasan kecil dalam kawasan cecair masih mempunyai struktur kristal yang sama - "wilayah kristalografi". Kecairan adalah "zon kelas" yang boleh dipindahkan dari satu sama lain ke yang lain. Kami membuat metafora, pada "lalu lintas" asfalt, setiap kereta mempunyai kedudukan tetap ialah lelaki yang berada dalam "zon", dan gerakan relatif antara kereta dan kereta, ini menghasilkan aliran keseluruhan pasukan.

Cecair berbeza daripada gas, ia mempunyai jumlah tertentu. Cecair ini berbeza daripada keadaan pepejal. Ia adalah cecair dan oleh itu tidak mempunyai bentuk tetap. Di samping kristal cecair, pepejal cecair dan amorf adalah isotropik, yang merupakan ciri makroskopik utama cecair.