Rumah > Berita > Kandungan

Cecair mempunyai isipadu tertentu

Oct 18, 2017

Cecair adalah salah satu bentuk fizikal utama tiga. Ia mempunyai bentuk tidak jelas dan sering terjejas oleh bekas. Tetapi jumlah yang berterusan di bawah tekanan dan suhu yang berbeza. Di samping itu, tekanan yang diberikan oleh cecair yang berada dalam bekas yang berbeza daripada negeri-negeri lain. Tekanan ini dihantar di dalam segala arahan, tidak berkurangan dan bertambah dengan kedalaman (yang lebih mendalam dalam air, semakin besar tekanan air).

Ciri-ciri: tidak pasti bentuk, cecair, dan sering terjejas oleh bekas. Bentuk bekas, cecair dalam bentuk cecair. Ia mempunyai isipadu tertentu, dan isipadu cecair adalah malar di bawah tekanan dan suhu yang berbeza. Sukar untuk memampatkan ke dalam jumlah yang lebih kecil

Hubungan dengan tekanan suhu

Isipadu cecair adalah malar di bawah tekanan dan suhu yang berbeza. Selain itu, cecair mengenakan tekanan pada sisi-sisi bekas serta negeri-negeri lain fizikal. Tekanan ini dihantar di dalam segala arahan, tidak berkurangan dan bertambah dengan kedalaman (yang lebih mendalam dalam air, semakin besar tekanan air).

Peningkatan suhu atau tekanan dikurangkan secara amnya boleh vaporize cecair dan menjadi gas, seperti Pemanas air untuk air Wap. Tekanan atau penyejukan boleh umumnya memantapkan cecair dan menjadi pepejal, seperti mengurangkan air ais. Walau bagaimanapun, tekanan semata-mata liquefy semua gas, oksigen, hidrogen dan helium.

Cecair dan pepejal, cecair dan isotropic ciri-ciri (sifat fizikal pada arah yang berbeza), itu adalah kerana benda-benda daripada pepejal kepada cecair, akibat daripada peningkatan suhu membuat pergerakan atom atau molekul, dan mungkin tidak lagi menyimpan salinan asal jawatan tetap, maka aliran yang dihasilkan. Tetapi ketika ini tarikan antara molekul atau atom lebih besar, supaya mereka tidak Bersurai, jadi cecair masih mempunyai isipadu tertentu.

Malah, kebanyakan rantau kecil cecair dalaman masih mempunyai struktur Kristal yang sama - "kawasan crystallographic". Kecairan adalah "kelas zon" yang boleh dipindahkan dari satu sama lain kepada yang lain. Kami membuat satu metafora, asfalt off "lalu lintas", setiap kereta mempunyai yang tetap kedudukan ialah orang yang berada dalam "zon", dan pergerakan relatif antara kereta dan Kereta, ini mewujudkan aliran seluruh pasukan.

Cecair ini berbeza daripada gas, ia mempunyai isipadu tertentu. Cecair ini berbeza daripada keadaan pepejal. Ia adalah cecair dan oleh itu mempunyai bentuk tidak tetap. Selain daripada hablur cecair, pepejal amorfus mahupun cecair juga isotropic, yang akan ciri-ciri utama makroskopik cecair.