Rumah > Berita > Kandungan

Analisis Kandungan Kalium Humate

Oct 18, 2017

Dalam kimia analisis dalam natrium hidroksida dan kalium hidroksida sering digunakan secara bergantian. Tetapi beberapa aplikasi, mereka tidak boleh berubah. Seperti penjana hidrogen, ditentukan dengan kalium hidroksida. Perubatan natrium kapur, dinyatakan dengan natrium hidroksida. Sodium hydroxide hygroscopic daripada potassium hydroxide adalah kuat, jadi kalium hidroksida yang biasa digunakan dalam analisis kimia. Dengan cara yang sama jika anda menggunakannya sebagai bahan pengering dengan natrium hidroksida. Contohnya, jika anda mengatakan bahawa natrium kapur perubatan, ditentukan dengan natrium hidroksida. Tetapi dua daripada natrium hidroksida menjadi harga yang lebih murah, apabila ia dapat menggantikan natrium hidroksida.

Kedua-duanya sangat menghakis dan tidak boleh bersentuhan dengan bekas logam, dan mereka harus dimeterai dan dipelihara. Tiada perbezaan di antara mereka.

Sifat fizikal natrium hidroksida:

Produk tunggal kristal telus tidak berwarna, kepadatan relatif 2.130, titik lebur ialah 318.4 ℃. Titik didih 1390 ℃. Pasar soda kaustik adalah pepejal dan cecair dua: soda pepejal putih tulen soda, blok, lembaran, rod, berbutir, sangat rapuh. Soda kaustik cecair tulen adalah cecair telus yang tidak berwarna. Soda kaustik pepejal mempunyai kecekapan tinggi. Ia larut dalam air, dan apabila ia dibubarkan, ia sangat alkali dan mempunyai rasa berminyak. Larut dalam etanol dan gliserin; Ia tidak larut dalam aseton dan eter. Ia sangat menghakis dan mempunyai kesan menghakis pada serat, kulit, kaca dan seramik. Tindak balas pelarut dengan klorin, bromin, yodium dan halogen lain; Garam dan air terbentuk daripada peneutralan asid.

Ciri-ciri fizikal kalium hidroksida:

Kristal kristal putih, produk perindustrian adalah blok kelabu putih atau kelabu atau berbentuk kelab. Ketumpatan relatif 2,044 (20 ℃), titik lebur adalah 360.4 ℃. Titik didih 1320 ~ 1324 ℃. Larut dalam air, dibubarkan apabila mengeluarkan sejumlah besar haba penyelesaian, penyerapan air yang kuat, dapat menyerap kelembapan di udara dan dibubarkan, dan secara beransur-ansur menyerap karbon dioksida ke dalam potash. Larut dalam etanol, sedikit larut dalam eter. Alkali kuat dan mengakis, sifatnya sama dengan soda kaustik.

Analisis kandungan: sampel yang tepat ialah kira-kira 1.5 g, larut dalam 40 ml baru mendidih dan air penyejukan, sejuk hingga 15 ℃, dengan larutan ujian phenolphthalein (TS - 167) beberapa titis, dengan titisan 1 mol / L asid. Apabila merah jambu hilang, rekodkan jumlah asid yang digunakan, tambah larutan ujian metil oren (TS -148), dan teruskan titrasi sehingga merah jambu itu tetap. Catat jumlah isipadu asid yang diperlukan untuk titrasi. Setiap Ml 1mol / L asid sulfurik bersamaan dengan 56.11mg total alkali (KOH).