Rumah > Berita > Kandungan

Reaksi Air Kalium Humate

Oct 11, 2017

Kalium hidroksida (formula kimia: KOH, jumlah: 56.11) serbuk putih atau pepejal serpihan. Potensi Humor Titik lebur 360 ~ 406 ℃, titik mendidih 1320 ~ 1324 ℃, ketumpatan relatif 2.044g / cm3, titik kilat 52 ° F, indeks refraksi n20 / D1.421, tekanan wap 1mmHg (719 ℃) . Dengan alkali yang kuat dan mengakis. Mudah menyerap kelembapan di udara dan deli, dan penyerapan karbon dioksida daripada kalium karbonat. Larut dalam kira-kira 0.6 bahagian air panas, 0.9 bahagian air sejuk, 3 bahagian etanol dan 2.5 bahagian gliserol. Kalium Humate Apabila larut dalam air, alkohol atau dirawat dengan asid untuk menghasilkan banyak haba. PH penyelesaian 0.1 mol / L adalah 13.5. Medium toksik, setengah mati mematikan (tikus, lisan) 1230mg / kg. Larut dalam etanol, Potassium Humate agak larut dalam eter. Mempunyai alkali yang sangat kuat dan menghakis, sifatnya dan soda kaustik serupa

1, digunakan sebagai desiccant, penyerap, untuk pengeluaran asid oksalik dan pelbagai kalium, tetapi juga untuk penyaduran, arca, litografi dan sebagainya.

2, terutamanya digunakan untuk pengeluaran bahan mentah seperti kalium, seperti potassium permanganate, kalium karbonat dan sebagainya. Dalam industri farmaseutikal, Potassium Humate untuk pengeluaran kalium boron, spironolactone, heparanol, testosteron propionate dan sebagainya. Dalam industri ringan untuk pengeluaran sabun kalium, bateri alkali, kosmetik (seperti krim sejuk, krim dan syampu). Dalam industri pewarna, untuk menghasilkan pewarna, seperti mengurangkan RSN biru dan sebagainya. Dalam industri elektrokimia, untuk elektroplating, arca dan sebagainya. Dalam industri tekstil, untuk percetakan dan pencelupan, pemutihan dan mercerizing, Potassium Humate dan sebilangan besar digunakan untuk pembuatan gentian buatan manusia, bahan-bahan mentah poliester serat utama. Di samping itu, ia juga digunakan untuk pemanas logam dan degreasing kulit dan sebagainya.

3, bahan mentah kimia, untuk perubatan, bahan kimia rumah tangga dan sebagainya.

4, digunakan sebagai reagen analitik, reagen saponifikasi, karbon dioksida dan penyerap kelembapan.

5, industri kimia untuk pembuatan sabun basuh, sabun potasium Humate sabun lembut, krim, krim sejuk, syampu dan bahan mentah lain. Industri farmaseutikal untuk pembuatan progesteron, vanillin dan bahan mentah lain. Industri pewarna digunakan untuk membuat pewarna melamin. Industri bateri digunakan untuk membuat bateri alkali.

Penyediaan Elektrolit untuk Elektrolisis Merkuri dengan Elektrolisis Diafragma. Ruang elektrolisis kepada grafit (atau logam) untuk anod, merkuri sebagai katod, Potassium Humate elektrolisis gas klorin untuk proses pengeringan klorin, pembentukan kalium amalgam ke dalam ruang merkuri. Kebanyakan kalium klorida yang tidak bereaksi dirawat dalam keadaan air garam cair dan kembali kepada langkah pembubaran bahan mentah. Amalgam kalium bertindak balas dengan air untuk menghasilkan kalium hidroksida dan hidrogen. Oleh kerana penyelesaian merkuri daripada kepekatan hidroksida kalium sebanyak 45% hingga 50%, boleh digunakan sebagai produk kalium hidroksida cecair, Potassium Humate tetapi juga oleh periuk soda kaustik yang dikukus menjadi pepejal atau diperbuat daripada produk kalium hidroksida.