Rumah > Berita > Kandungan

Kalium Humate Sama ada Toksik

Nov 02, 2017

Potassium hydroxide mempunyai kesan pembakaran pada tisu, yang boleh membubarkan protein dan membentuk protein denatured alkali. Penyelesaian atau debu memercikkan pada kulit, terutamanya pada membran mukus, mengakibatkan kudis lembut. Semakin tinggi kepekatan larutan, semakin tinggi suhu, semakin kuat kesannya. Menyentuh mata bukan sahaja boleh merosakkan kornea, tetapi juga merosakkan tisu dalam mata.

Kepekatan yang dibenarkan adalah 0.5 mg / m. Kerja-kerja itu hendaklah mengelakkan sentuhan kulit dan mata, jika tidak sengaja disentuh, bahagian-bahagian yang rosak dibasuh dengan air, kemudian basah memampatkan 5% asid asetik, asid tartarik, asid hidroklorik atau larutan asid sitrik; seperti percikan mata manusia, air atau saline yang digunakan dengan berhati-hati perlahan-lahan dibasuh 10 ~ 30 min, dan kemudian menjadi 2% atau 0.5% penyelesaian novocaine ropivacaine. Apabila operasi itu perlu diperbuat daripada pakaian kain yang kukuh, memakai sarung tangan getah, lengan baju, celemek, kasut getah dan bekalan tenaga kerja lain, tangan hendaklah disalut dengan salap neutral dan hidrofobik.

Langkah-langkah keselamatan potasium hidroksida: sentuhan kulit: segera keluarkan pakaian yang tercemar, bilas dengan sebilangan besar air yang mengalir selama sekurang-kurangnya 15 minit. Rawatan perubatan.

Sentuhan mata: angkat kelopak mata dengan serta-merta dan bilas dengan banyak air atau saline yang banyak untuk sekurang-kurangnya 15 minit. Rawatan perubatan.

Penyedutan: cepat melarikan diri dari tempat kejadian ke udara segar. Pastikan laluan udara tidak terhalang. Jika bernafas sukar, berikan oksigen. Jika respirasi berhenti, pernafasan buatan segera dilakukan. Rawatan perubatan.

Pengingesan: berkumur dengan air, minum susu atau putih telur. Rawatan perubatan.

Kaedah pemadaman kebakaran: gunakan air dan pasir untuk menyimpan, tetapi mesti menghalang produk daripada percikan air dan menyebabkan luka bakar.

Kalium hidroksida untuk kegunaan dan penggunaan

Industri bukan organik yang digunakan untuk pengeluaran garam kalium, seperti Potassium Permanganate, potassium nitrite, dua potassium hydrogen fosfat dan bahan mentah lain. Industri kimia yang digunakan untuk membuat sabun, sabun dan kalium Cuci Syampu lembut sabun, krim, krim, syampu dan bahan mentah yang lain. Industri farmaseutikal digunakan untuk membuat progesteron, vanillin dan bahan mentah yang lain. Industri pewarna digunakan untuk membuat pewarna melamin.

Industri bateri digunakan untuk membuat bateri alkali. Digunakan sebagai desiccant, sorben, digunakan untuk menyediakan sabun kalium, asid oksalat dan pelbagai garam, juga digunakan dalam elektroplating, ukiran, litografi, dan sebagainya; Kalium terutamanya digunakan untuk pengeluaran bahan mentah, seperti Potassium Permanganate, kalium karbonat, dan sebagainya. Dalam industri farmaseutikal, untuk pengeluaran kalium borohidrida, spironolactone, batil alkohol, progesteron dan testosteron propionate. Untuk pengeluaran sabun kalium, bateri alkali, kosmetik dalam industri ringan (seperti krim, krim dan syampu).

Dalam industri pewarna, ia digunakan untuk menghasilkan pewarna vat, seperti RSN biru vat, dan lain-lain. Dalam industri elektrokimia, ia digunakan untuk penyaduran, ukiran dan sebagainya. Dalam industri tekstil, ia digunakan untuk percetakan, pemutihan dan mercerizing, dan digunakan sebagai bahan mentah utama untuk gentian buatan manusia dan serat poliester. Di samping itu, ia juga digunakan dalam ejen pemanasan metalurgi dan degreasing kulit. Bahan mentah asas bahan kimia, yang digunakan dalam bidang perubatan, industri kimia harian, dan lain-lain. Penyerap untuk reagen analitik, reagen saponifikasi, karbon dioksida dan air, juga digunakan dalam industri farmaseutikal.