Rumah > Berita > Kandungan

Beritahu Kisah Of Spring Humic Acid

May 02, 2018

1. Asid hibik pertama "berpusat pada harmoni tanah dan baja"

1) Asal cerita: mendedahkan asid humik tanah.

Pengetahuan tentang asid hama tanah bermula pada 258 tahun. Pada masa itu, orang tidak faham "perkara hitam" di dalam tanah, selalu berfikir "hantu" adalah "bertindak pelik". Kemudian, saintis tanah menyebutnya "perkara gelap." Tidak sampai 1761 bahawa buku kimia pertanian pertama, "prinsip-prinsip kimia pertanian" (oleh Wallace Wallerius), pertama kali muncul dengan nama "humus". Pada tahun 1786, Achard Jerman adalah yang pertama untuk mengeluarkan asid dari larutan gambut dan kemudian mendakan asid humik (ahli kimia pertanian mula "menanam"). Kemudian, pada tahun 1797 dan 1807, Vauquelin dan Thomson Thomson dari Jerman mengeluarkan asid humat dari sisa-sisa tumbuhan dan tanah yang menggunakan lye. Selepas 47 tahun, proses evolusi "barangan hitam, bahan gelap, humus dan asid humat" akhirnya terbentuk. "Perkara gelap" yang paling mendalam di dalam tanah adalah asid huru-hara.


2) Pengembangan cerita: pemahaman saintifik terhadap asid humik tanah.

Penggunaan asid humat manusia bermula pada 210 tahun yang lalu. Pada tahun 1809, ahli agronomi Jerman Albrecht Daniel Thae (1752-1828) mencadangkan "teori pemakanan humus tanah". Kesuburan tanah, dia fikir, ia bergantung kepada kandungan humus (bahan teras humic acid), humus adalah satu-satunya tumbuhan nutrien dalam tanah, mineral hanya boleh secara tidak langsung mempercepat penyerapan humus. Penggunaan manusia humik tanah untuk panduan teori ini "input asli, keluaran asli" pengeluaran pertanian, pembentukan "pengeluaran kesuburan tanah" proses pengeluaran pertanian, membuka permulaan penggunaan manusia asid humik tanah. Tidak sampai 1840 ahli kimia Jerman Liebig (Justus von Liebig, 1803-1873) mengemukakan "teori pemakanan mineral tumbuhan," menolak "teori pemakanan humus tanah", dalam praktiknya, industri pupuk kimia berkembang pesat dan juga telah mengubah penggunaan mod penghasilan asid humik tanah mod.


3) Amalan cerita: penggunaan asid humik industri.

Asid humik telah dibangunkan di China oleh industrialisasi skala manusia. Pada tahun 1974, dewan negeri mengeluarkan "isu kebangsaan [1974] 110", iaitu, "melaporkan ujian aktif, promosi dan pembangunan baja asam humik" oleh kementerian kebakaran dan pertanian. Pada tahun 1979, majlis negeri mengeluarkan dokumen "guofa [1979] 200", iaitu, laporan komisen ekonomi negara mengenai pengukuhan penggunaan asid humik yang komprehensif. Kedua-dua dokumen itu membuka jalan bagi pembangunan besar-besaran dan penggunaan asid humat. Antaranya, "lima fungsi penting" dalam asid humik dalam aplikasi pertanian telah menarik perhatian seluruh dunia, dan masih memainkan peranan asas. Selama hampir 30 tahun, di bawah bimbingan industri asid humic China, industri yang terlibat dalam bidang asid humik, bidang teknologi, teknologi dan penyelidikan produk, telah membentuk sistem produk baja asid humik hijau, sistem produk racun perosak hijau, derivatif hijau sistem, sumber mampu sepenuhnya, keselamatan makanan jaminan bersyarat dalam pengeluaran. Terutama sejak 10 tahun kebelakangan ini, semakin banyak kajian tentang peranan asid humik di dunia, ada trend menaik bilangan, nombor asid humik China, jumlah kajian frekuensi yang paling banyak dipetik adalah kajian yang paling tinggi di dunia, di hadapan Amerika Syarikat , Jerman dan negara-negara lain. Ini bukan sahaja mencerminkan perkembangan dan kemajuan penyelidikan sains hibrid di dunia sepanjang 10 tahun yang lalu, tetapi juga membuktikan bahawa China memimpin dunia dalam pembangunan penyelidikan asid humik. Pada masa ini, untuk mengukuhkan pembinaan tanah ladang asas kekal dan meningkatkan kualiti tanah yang ditanam, ia adalah untuk membiarkan asid hayat memelihara tanah menjadi "tuan" bumi.


2. Kesimpulan

Pembinaan "masyarakat takdir bersama" tidak boleh dipisahkan dari pertanian, dan "keharmonian tanah dan baja" adalah landasan pokok. Dalam era baru, kita harus bertindak balas secara aktif terhadap panggilan setiausaha agung Xi JinPing, dan membina hubungan baru "harmoni tanah dan baja" dengan "dua pusat" asid humik. Pada musim bunga, bunga-bunga segar, madu harum, biarkan para pemuka mempunyai buah-buahan era baru, kita akan tunggu dan lihat.