Rumah > Berita > Kandungan

Kelebihan Baja Bio-organik

Dec 28, 2017

Penggunaan baja bio organik mempunyai faedah berikut:

Baja bio organik mengandungi pelbagai mikroorganisma berfaedah, asid amino, peptida, enzim, dan antibiotik mikrob. Baja bio organik boleh mengurangkan karbon dan nitrogen, nisbah nitrogen karbon terlalu besar, kadar penguraian mikrob perlahan, dan untuk mengambil tanah dalam nitrogen yang berkesan. Pada masa yang sama dapat menghalang patogen tumbuhan, memperbaiki persekitaran mikroba dan struktur fizikal tanah, meningkatkan imuniti sendiri tumbuhan, meningkatkan kualiti tanaman dan rintangan penyimpanan.

1 baja bio organik berbanding dengan baja kimia:

1) unsur-unsur nutrien baja bio-lengkap; unsur nutrien nutrien hanya satu atau beberapa.

2) Baja organik dapat memperbaiki tanah; Penggunaan baja secara berkala boleh menyebabkan pemadatan tanah.

3) Baja organik dapat meningkatkan kualiti produk; terlalu banyak baja kimia membawa kepada kualiti produk yang buruk.

4) Baja bio organik dapat meningkatkan rizosphere tanaman mikro dan meningkatkan rintangan hama tumbuhan; baja kimia adalah tanaman mikro-organisma

Satu kumpulan, terdedah kepada perosak dan penyakit.

5) baja bio organik boleh mempromosikan penggunaan baja kimia, meningkatkan penggunaan baja; baja sahaja boleh menyebabkan nutrien tetap

Hilang

2 baja bio organik dan baja organik ditapis berbanding dengan:

Baja organik halus adalah baja ternakan kering, pembungkusan hancur untuk penjualan baja organik.

1) Baja organik sepenuhnya dibusukkan, tidak membakar akar, tidak benih busuk; baja organik yang ditapis tanpa kematangan, penggunaan secara langsung di dalam tanah, akan menyebabkan fenomena pembakaran benih.

2) Baja bio-organik terurai pada suhu tinggi, membunuh kebanyakan patogen dan telur, mengurangkan perosak dan penyakit; baja organik yang ditapis tanpa terurai, akan membawa kepada perosak bawah tanah apabila terurai di dalam tanah.

3) Baja bio-organik menambah bakteria yang berfaedah, disebabkan pengaruh tanaman flora, mengurangkan berlakunya penyakit; baja organik ditapis kerana pengeringan suhu tinggi, membunuh semua mikroorganisma di dalamnya.

4) baja bio organik kandungan nutrien yang tinggi; baja organik yang ditapis kerana rawatan suhu tinggi, menyebabkan kehilangan nutrien.

5) pembajaan baja bio-organik, bau ringan, hampir tiada bau; baja organik yang ditapis tanpa bau, kemunculan kembali bau busuk.

3 baja bio organik dan perbezaan antara baja:

1) baja organik sepenuhnya dibusukkan, kadar kematian telur mencapai 95% atau lebih; longgokan baja mudah, kematian telur adalah rendah.

2) baja bio-tidak berbau; bau kotoran.

3) aplikasi baja bio-organik yang mudah dan seragam, aplikasi baja ladang tidak mudah, penggunaan baja tidak sekata.

4 baja bio organik dan perbezaan baja biologi:

1) Baja organik adalah murah, kira-kira 1,000 yuan setiap tan; baja bio mahal, puluhan ribu setiap tan.

2) Baja organik mengandungi bakteria dan bahan organik yang berfungsi, yang dapat memperbaiki tanah dan mempromosikan pembebasan nutrien tetap di dalam tanah. Baja bio hanya mengandungi bakteria berfungsi dan mempromosikan penggunaan baja tetap di dalam tanah melalui bakteria berfungsi.

3) Bahan organik baja bio organik sendiri adalah persekitaran hidup bakteria berfungsi, yang mudah bertahan setelah aplikasi ke dalam tanah. Bakteria berfungsi baja biologi mungkin tidak sesuai untuk persekitaran tanah.