Rumah > Berita > Kandungan

Kepentingan Asam Humik

Jul 19, 2019

Baja asid humic adalah daya produktif yang penting dalam pengeluaran pertanian. Lebih daripada 40 tahun penyelidikan dan amalan pengeluaran telah membuktikan bahawa asid humik mempunyai kesan yang ketara.


1. Fertilisasi tanah. Adalah inti bahan humic tanah, dan padanan homogen tanah, dengan peningkatan kandungan bahan organik tanah, struktur refluks tanah berbutir, meningkatkan daya hidup mikroorganisma tanah, keseimbangan nutrien tanah, meningkatkan kesuburan tanah, menyesuaikan nilai pH tanah, mengurangkan pencemaran tanah, mengurangkan salinization tanah, peningkatan kapasiti storan karbon tanah, dan fungsi lain.


2. Optimumkan baja. Asid humik adalah sinergis pupuk yang sangat baik dengan kesan dan kecekapan tinggi. Asid humik boleh mengoptimumkan gabungan nutrien, memanjangkan masa kesan baja, dan mempromosikan penambahan nutrien. Asid humik boleh meningkatkan kadar penggunaan baja dengan lebih daripada 10 mata peratusan secara purata, bersamaan dengan peningkatan bersih sebanyak 30% ~ 40%. Baja asid humic boleh mengurangkan jumlah permohonan sebanyak 5% ~ 20% untuk memastikan hasil yang stabil dan meningkatkan hasil tanaman. Baja asid humic dapat mengurangkan jumlah persenyawaan, baja sekali untuk memenuhi bekalan nutrisi tanaman untuk musim yang semakin meningkat.


3. Merangsang pertumbuhan. Asid humik adalah hormon yang merangsang biologi semulajadi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, yang semulajadi, unggul dalam kualiti dan ringan dalam pelupusan, dan ia mempunyai kesan dan kesan merangsang yang sangat penting dalam pertumbuhan tanaman. Kajian menunjukkan bahawa asid humat mempunyai kesan yang signifikan dalam mempromosikan pertumbuhan akar dan meningkatkan aktiviti akar, dan peraturan akar mempunyai kesan tempatan (kesan langsung) dan kesan keseluruhan (kesan tidak langsung), dan kesan langsung lebih besar daripada kesan tidak langsung.


4.Melindungi ekologi. Kombinasi organik asid humic dan baja kimia dapat mengurangkan penggunaan nitrogen, fosforus, potassium dan baja mikro dengan meningkatkan kadar penggunaan baja kimia, yang kondusif untuk menjimatkan sumber daya dan penggunaan tenaga dalam proses pengeluaran baja kimia, mengurangkan pelepasan gas berbahaya, dan mengurangkan kesan ekosistem ladang pada pelepasan gas rumah hijau dan eutrofikasi air.


5. Meningkatkan kualiti. Baja asid humic dapat meningkatkan kandungan nutrien, seperti kanji, protein, gula larut, vitamin, dan lain-lain. Baja asid hibrida juga dapat mengurangkan sisa bahan berbahaya dalam produk pertanian, seperti beberapa logam berat, nitrat dan sisa racun perosak.


6. Penstabilan nitrogen dan penyerapan karbon. Penggunaan baja asid humic dapat meningkatkan kadar mineralisasi dan jumlah minisan pengumpulan karbon organik tanah, meningkatkan komposisi dan bentuk gabungan humus tanah, dan dengan demikian meningkatkan kandungan karbon organik tanah.