Rumah > Berita > Kandungan

Apakah Perbezaan Antara Acid Fulvic Dan Asam Humik? Yang Betul?

Jul 12, 2018


Asid humik dibahagikan kepada asid hibik coklat, asid hibrid kuning dan sebagainya. Asid ramuan adalah sisa tumbuhan dan haiwan, terutamanya sisa tumbuhan dan melalui penguraian dan transformasi mikroorganisma, satu siri perubahan dan geokimia, fizikal proses mengumpul campuran asid lemah organik makromolekul, menurut kelarutan yang berbeza dalam pelarut dan warna yang berbeza, boleh dibahagikan kepada asid fulvik, reput coklat, asid buluh hitam dan empat asid bulatan hijau.

image.png

Mereka dicirikan oleh:

Asid fulvic : ia sangat berasid dan mempunyai kesan kompleks yang baik terhadap ion logam.

Asid fulvic hitam ia bergerak perlahan-lahan dalam badan tumbuhan, merangsang perlahan-lahan, dan mudah diserap oleh permukaan tumbuhan, mempromosikan pertumbuhan akar.

Asid fulvic coklat : mengandungi medium kandungan kumpulan aktif oksigen, bergerak perlahan-lahan dalam badan tumbuhan, medium rangsangan.

Asid humik ditemui secara meluas dalam tanah, tanah gambut, lignit, arang batu, laut, tasik dan rawa. Jumlah asid humik di dalam tanah adalah yang terbesar, tetapi kandungan purata adalah kurang daripada 1%. Jumlah air garam juga agak besar, tetapi kepekatannya lebih rendah, yang mustahil untuk berkembang sebagai sumber. Sumber-sumber asid humik yang paling menjanjikan untuk eksploitasi adalah beberapa arang geothermal, seperti gambut, lignit dan arang batu cuaca, yang kandungan asid humic mencapai 10-60%.

image.png


Potassium asid Fulvic adalah sebatian organik yang efektif dan makromolekul, adalah berat molekul minimum asid humat, bahagian larut air larut dalam paras tertinggi, interaksi antara kumpulan berfungsi, mencerminkan pelbagai sifat fizikal dan kimia tertentu, selepas memasuki haiwan dan tumbuhan badan, boleh memainkan pelbagai fungsi fisiologi, menghalang atau mengaktifkan enzim dan peranan dalam metabolisme organisma tumbuhan dan haiwan, mencerminkan rangsangan yang jelas, melalui pengawalan hormon endokrin memainkan peranan rawatan dan meningkatkan fungsi imun tubuh.


Asid fulvic mempunyai ciri-ciri umum asid humat, iaitu:

Satu adalah berat molekulnya kecil dan mudah diserap dan digunakan oleh organisma.

Kedua, ia mempunyai lebih banyak kumpulan berfungsi daripada asid humik biasa, yang mempunyai aktiviti fisiologi yang lebih besar dan keupayaan komplek yang kuat terhadap ion logam.

Ketiga, asid humic boleh langsung larut dalam air, larutan berair garam ini menjadi asas, sedangkan asid humik kuning dapat langsung larut dalam air, larutan berair menjadi berasid.


Fungsi utama:

Aplikasi asid Fulvic dalam bidang pertanian kepada sumber potensi teknologi domestik semasa di dunia terutamanya menggunakan asid fulvic dan produk penapaian biologi gabungan teknologi baru, dan dalam proses pengeluaran, penggunaan teknologi penapaian bakteria sebatian dan pengekalan satu langkah fulvic asid yang digabungkan dengan teknologi, ini akan menjadikan asid fulvik yang digunakan dalam pertanian menunjukkan daya hidup yang kuat.

Pengeluaran domestik semasa ZengChanSu terutamanya memberi tumpuan kepada aplikasi dan baja tumbuhan foliar cekap, baja cecair organik dan auksin tumbuhan, dan lain-lain, kandungan teknikal adalah rendah, amat perlu untuk meningkatkan penerapan asid fulvic teknologi tinggi dan baru dalam pertanian.

Penyelidikan menunjukkan bahawa asid fulvik dalam peranan pertanian, pembaikan tanah utama, meningkatkan kesan baja, merangsang pertumbuhan tumbuhan, meningkatkan ketahanan tumbuhan, meningkatkan kualiti loji, konkrit dibincangkan mengenai kesan kawalan khas domestik adalah seperti berikut;

1.Meningkatkan struktur kumpulan tanah, melonggarkan tanah, meningkatkan keupayaan pemuliharaan baja tanah, menyesuaikan nilai pH, mengurangkan kandungan logam berat di dalam tanah, dan mengurangkan bahaya ion garam kepada benih dan benih. 2. Penetapan nitrogen, penyingkiran fosforus dan kalium diaktifkan. Khususnya, kesan sinergi terhadap baja kalium sangat jelas, yang boleh meningkatkan akar dan anak benih, menentang tunggul berat, menentang penyakit dan meningkatkan kualiti tanaman.

3.Kuatkan daya lekat dan kapasiti penyerapan pesat akar tumbuhan, terutamanya untuk penyakit fisiologi yang disebabkan oleh kekurangan elemen surih.

image.png

Kalium humate adalah sejenis hidroksi karboksilat aromatik dengan imhomogeniti molekul yang tinggi.

Rupa: serbuk hitam pepejal, larut dalam air, alkali, mengandungi hidroksil, karboksilat dan gen aktif lain.

Spesifikasi utama:

Perusahaan memerlukan nitrogen, fosforus, kalium dan unsur-unsur lain, boleh menjadi baja majmuk yang berkesan, digunakan untuk pembaikan tanah dan rangsangan pengeluaran tanaman dan sedikit - mempunyai kesan tertentu. Industri: penggerudian agen lumpur, agen pertukaran ion, agen rawatan air sisa, penjerap logam berat, dan lain-lain

Fungsi utama asid humat:

A. Menggunakan asid humatik, boleh menukar asid terlalu tinggi, alkali di dalam tanah, bijirin tanah yang sangat berpecah-pecah, dengan sifat-sifat struktur tanah miskin, menggalakkan pembentukan agregat tanah, menjadikannya dalam keadaan yang baik, supaya tumbuhan akar pertumbuhan dan pembangunan keadaan yang baik.

B. Pemakaian asid humic boleh melegakan tanah yang ditanam, memusnahkan pengumpulan garam, mengurangkan kandungan garam tanah permukaan, memainkan peranan pengasingan garam, menaikkan kadar benih, mengurangkan benih yang lemah dan benih yang mati, dan membuat tumbuh-tumbuhan tumbuh sihat.

C. Asid humik mempunyai jumlah transformasi kation yang tinggi, lebih daripada 10 kali lebih tinggi daripada tanah biasa. Apabila digunakan untuk tanah, kapasiti penjerapan tanah ke anion meningkat dengan ketara dan kandungan garam permukaan menurun.

D. Saline tanah terutamanya tanah PH alkali yang tinggi (9.0 atau lebih tinggi), langsung membahayakan pertumbuhan tanaman, dan juga menyebabkan kematian, PH terlalu tinggi tetapi juga memberi kesan kepada fosforus tanah, besi, mangan, boron, zink dan nutrien lain yang berkesan . Nilai asid asid dan humic PH sebanyak 6.8, boleh meneutralkan alkali, mengurangkan menghilangkan alkali dari bahaya tanah dan tumbuh-tumbuhan, hasil yang rendah meningkatkan saline-alkali, mewujudkan keadaan tanah yang baik untuk pertumbuhan benih tanaman.

image.png

Ringkasan:

1. Asam humik dalam pertanian "lima besar" (memperbaiki tanah, meningkatkan baja, merangsang pertumbuhan, meningkatkan seni dan meningkatkan kualiti) telah membimbing aplikasi dan kemajuan asid humik dalam pertanian.

2. Asid Fulvic adalah sejenis produk asid humik dengan pelbagai aplikasi dan faedah ekonomi yang tinggi. Ia kini digunakan dalam agen pertumbuhan tanaman, agen anti tekanan, baja bendalir dan ubat Farmaseutikal, kosmetik dan aspek lain masih mempunyai pasaran yang besar dan kelebihan daya saing.

3. "Fungsi empat-agen" asid pemotongan kuning dalam pertanian (ejen tahan kemarau, pengawal selia pertumbuhan, sinergi pelepasan lambat racun perosak dan agen kompleks bahan kimia) adalah klasik, dan ia adalah agen tahan kemarau yang unik.