Rumah > Berita > Kandungan

Kenapa Tanah Adakah Merah?

May 15, 2019

Mengapa tanah bertukar merah?


image


Secara amnya, terdapat tiga sebab untuk kemerahan tanah:


1. Tanah menjadi berasid.

Pengasidan tanah bermaksud pengurangan nilai PH tanah. Selepas lebih daripada sepuluh tahun penanaman di beberapa kawasan utara, nilai PH tanah walaupun turun di bawah 3.0. Walau bagaimanapun, kebanyakan tanaman kami sesuai untuk berkembang pada lingkungan PH antara 5.5 dan 7.5.


Sebab pengasidan tanah adalah penggunaan sebilangan besar baja asid fisiologi, seperti kalium klorida, kalium sulfat, ammonium klorida, ammonia sulfat, dan sebagainya, bersama-sama dengan suhu dan kelembapan yang tinggi di dalam kandang, tanah jarang meleleh dengan hujan. Dengan peningkatan tahun penanaman, pengumpulan ion akar asid dalam tanah permukaan menjadi lebih dan lebih serius, mengakibatkan pengasidan tanah.


2. Salinization tanah.

Malah, baja adalah garam bukan organik. Akibatnya, salinitas rumah hijau meningkat. Selepas air menyejat, salin kekal di permukaan tanah dan secara beransur-ansur menjadi merah selepas pengoksidaan.


3. eutrophication tanah.

Sebab fenomena ini adalah pengurusan medan yang tidak betul, yang mengakibatkan pengerasan tanah, air yang tidak tahan air dan penyejatan yang berlebihan, menyebabkan kepekatan ion garam di permukaan tanah. Oleh kerana kepekatan garam di permukaan tanah, ia sesuai untuk beberapa alga untuk bertahan hidup. Jika permukaan tanah menjadi kering, alga akan mati, dan residu alga akan menunjukkan warna merah.Bagaimana untuk menyelesaikan kemerahan permukaan tanah?


Yang pertama, mahu baja yang munasabah.

Kurangkan penggunaan baja kimia, digabungkan dengan penggunaan baja organik dan baja biologi. Memperbaiki struktur fizikal tanah. Data menunjukkan bahawa nilai pH tanah mempunyai pengaruh yang besar terhadap keberkesanan aplikasi baja. Sebagai contoh, nitrogen paling berkesan dalam julat ph6-8 dalam tanah. Fosforus paling berkesan pada pH6.5-7.5. Kalium, kalsium, magnesium dan sulfur paling berkesan pada pH6-8. Besi, mangan, tembaga, zink, boron dan unsur surih lain umumnya paling berkesan di bawah keadaan berasid.

Kurangkan penggunaan baja sebatian, gunakan lebih banyak baja larut air, meningkatkan penggunaan baja.


Kedua, kaedah pengairan haruslah munasabah.

Mengubah pengairan banjir untuk pengairan titisan boleh menjimatkan air dan baja dan mengurangkan kerosakan tanah pada masa yang sama.E-mel: info@agronaturetech.com