Rumah > Berita > Kandungan

Kami Akan Menggalakkan Kerjasama Praktikal Antara Dua Negara Kita Dan Mempromosikan Pembangunan Mampan Persekitaran Ekologi

Jul 24, 2018


Pada 16 Julai, 2018, Perdana Menteri China Majlis Negara Republik Rakyat China dan Presiden Majlis Eropah Donald Tusk dan Presiden Suruhanjaya Eropah jean-claude juncker mengadakan mesyuarat ke-20 pemimpin Cina dan EU di Beijing.


Kedua-dua pihak bersetuju untuk mengeluarkan kenyataan bersama pada sidang kemuncak china-eu yang kedua dan kenyataan bersama tentang perubahan iklim dan tenaga bersih. Kenyataan bersama menetapkan bagaimana eu dan China akan mengukuhkan kerjasama politik, teknologi, ekonomi dan teknologi dalam perubahan iklim dan tenaga bersih untuk mempromosikan peralihan global kepada sistem tenaga karbon rendah, iklim yang berdaya tahan iklim, sistem tenaga sosial dan bersih yang makmur.


image.png


China dan EU komited untuk menunjukkan tekad yang mantap dan bekerjasama dengan semua pemegang kepentingan untuk menangani perubahan iklim, melaksanakan agenda 2030 untuk pembangunan lestari, dan mempromosikan pengeluaran gas rumah hijau global yang rendah, penyesuaian iklim dan pembangunan lestari. Kedua-dua pihak menegaskan bahawa untuk membangunkan ekonomi mampan, selamat dan berdaya saing, untuk menangani perubahan iklim dan menggalakkan transformasi tenaga bersih dan karbon rendah global, terutamanya kepada perkhidmatan tenaga lestari, berpatutan, stabil, boleh dipercayai dan moden, adalah pelengkap matlamat. Menangani perubahan iklim dan mereformasi sistem tenaga dapat meningkatkan pekerjaan, peluang pelaburan dan pertumbuhan ekonomi dengan ketara.


Ketika kita hidup bersama di sebuah perkampungan global, kita adalah kewajipan untuk melindungi persekitaran perubahan iklim.

Asid humik adalah salah satu daripada pautan penting kitaran karbon bumi. Hanya apabila kitaran karbon yang baik dan iklim yang baik boleh persekitaran ekologi di mana orang hidup menjadi stabil dan mampan.